Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Supercoach Hanna om 5-a-side glädjen

En bild

När började du med 5-a-side?
- Jag kom i kontakt med sporten våren 2022 och kände direkt att det var något jag ville vara involverad i på något sätt. Jag är nu tränare för 5-a-Side laget i Mariebo IK i Jönköping.

Hur är det att coacha 5-a-side?
- Det är först och främst väldigt roligt! Men också lärorikt och klurigt ibland eftersom jag som spelar vanlig fotboll själv ofta behöver tänka till lite för att få övningar och idéer att passa för 5-a-Side. Jag och spelarna i laget tänker ofta mycket ihop och lär av varandra.

Vad är det som driver dig att hålla på med 5-a-side?
- Det är en otroligt rolig och fartfylld sport, jag älskar fotboll i alla dess former och det är så häftigt att se att det går att spela även utan syn. Det är ärofyllt att få ta del av och vara en del av den den stora utveckligen sporten genomgår just nu.

Vad är det svåraste?
- Det svåraste för mig som coach är ibland att få övningar att bli lätta att förstå och utföra, man får använda sig av många olika tekniker såsom tydliga instruktioner, taktila instruktioner, ljud på olika sätt m.m.

Vad är det roligaste?
- Det roligaste är när en träning eller match är i full gång och alla gör sin grej. När allt klaffar och vi delar glädjen för sporten tillsammans!

Vad ser du fram emot i 5-a-side sammanhang?
- Det är mycket fokus på VM just nu såklart! Förberedelser och planering för att den fantastiska upplevelse vi kommer få där! Sen ser jag också fram emot höstsäsongen i Mariebo IK med träningar, rekrytering av nya spelare och RM i oktober.

Vilka tips skulle du ge andra som funderar på att börja spela?
- Kom och gör din grej, alla har olika styrkor i ett lag och alla behövs precis lika mycket! Även om du aldrig har provat innan så kommer man hitta något som man gillar med 5-a-side eller lagsport. Det ger så mycket glädje!

Vilka tips skulle du ge till föreningar som funderar på att starta upp en verksamhet?
- Våga prova, det räcker med en spelare, en tränare och en boll som låter för att ett träningspass ska gå att genomföra!

Hur går dina tankar efter historiens första Dam VM?
- En så rolig upplevelse som vi alla kommer minnas länge! Jag kommer ta med mig många lärdomar och erfarenheter för att utveckla sporten i min förening och för att vi i Sverige ska kunna delta i fler mästerskap.

Något annat du vill tillägga?
- Bara att jag hoppas att många kommer få upp ögonen för sporten tack vare VM och allt hårt jobb som spelare och ansvariga gjort runt omkring mästerskapet.

Foto: Sveriges Radio P4 Jönköping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Uppdaterad: