Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Regler i längd/skidskytte

Längdskidor:

Om du vill tävla i längdskidor kan du göra det i två discipliner: klassisk stil och fristil. Klassisk stil körs i preparerade parallella skidspår, där skidorna följer med i spåret. I fristil kan du välja att åka bredvid de preparerade klassiska längdspåren med skridskoliknande skär, så kallad skejt, eller att åka klassisk stil i de preparerade spåren. Distanserna på loppen varierar, mellan allt från korta sprinter till långdistans.

Internationellt regelverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parasport Sveriges allmänna tävlingsbestämmelser. Pdf, 145.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Guide/handbok för tävlingsarrangörer Pdf, 874.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Skidskytte:

Skidskytte genomförs i fristil och tävlingsbanorna varierar mellan 2 kilometer och 4 kilometer beroende på vilken disciplin du tävlar i och om du är man eller kvinna. Med jämna mellanrum stannar skyttarna på särskilda skjutvallar och skjuter med luftgevär på en måltavla 10 meter bort. Tavlan som har fem svarta prickar och målet är att träffa alla svarta prickar så att de blir vita. Beroende på skytteprestationen kan du få strafftillägg i tid eller en extra sträcka att åka.

Skyttar med synnedsättning använder ett elektroniskt gevär, med en ljudsignal som varierar i frekvens beroende på hur nära mitten de siktar.

Publicerad:

Uppdaterad:

Lär dig mer om klassificering inom längd/skidskytte.

Vill du veta mer om idrotten? Kontakta oss.