Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Generalsekreteraren: "Ska vara excellenta förhållanden att tävla här"

Montage. Skidåkare till vänster och Bo Sköld till höger.

Om två månader arrangeras Para Nordic Skiing World Championships i Östersund. Bo Sköld, generalsekreterare för Parasport Sverige, ser fram emot tävlingarna och de effekter de väntas bidra med.

I slutet av januari arrangeras Para Nordic Skiing World Championships. Världens främsta paraidrottare kommer då till Östersund och Östersunds skidstadion – Sveriges nationalarena för skidskytte – för att göra upp om VM-medaljerna i längdskidåkning och skidskytte. Totalt väntas 200 elitidrottare och ledare från omkring 20 länder delta i mästerskapen.

– Det ska bli jättetrevligt att arrangera VM tillsammans med partners och framför allt Östersunds kommun som har stöttat oss mycket, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Parasport Sverige, när han möter pressen på en träff i Östersund.

Excellenta VM-tävlingar

När den här texten publiceras är det bara 57 dagar kvar tills mästerskapen invigs. Tiden har varit knapp och arbetet pågår för fullt för att kunna leverera tävlingar av högsta klass.
– Vi ligger bra till när det gäller arenan och att genomföra själva tävlingarna, och det är kanske den absolut viktigaste målsättningen. Det ska vara excellenta förhållanden att tävla här så att världseliten kan prestera på topp, säger Bo Sköld.
– Sedan har vi nästa mål och det är att lyfta fram alla fantastiska hjältar och förebilder i det här, alla idrottare som gång på gång visar att det till synes omöjliga är möjligt.

Även viktig del i inkluderingsresan

Parasport Sverige arrangerar VM-tävlingarna tillsammans med Internationella skidförbundet, FIS, Internationella skidskytteförbundet, IBU, och värdstaden Östersund.
Mästerskapen är även en viktig del i parasportens inkluderingsprocess, både på nationell och internationell nivå.
– Inkluderingsprocessen i de olika specialidrottsförbunden och internationellt är jätteviktig. Jag tror det kommer att bli jättebra med FIS och IBU som engagerade, säger Bo Sköld.

FIS Para Nordic Skiing World Championships arrangeras den 20-29 januari nästa år.

Läs mer: Para-VM i längdskidor och skidskytte till Östersund 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer: Vill du börja med längdskidor och skidskytte? Hitta föreningar nära dig med hjälp av ParaMe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-12-01

Senast uppdaterad: 2022-12-01