Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Deltagare från hela världen tävlar på Malmö Open den 9–12 februari

Malmö Open 9-12 februari. Bild på Thomas Jönsson, FIFH Malmö.

– Vi hoppas att många barn och unga med funktionsnedsättning vill komma och titta och finna nya förebilder, säger Thomas Jönsson på FIFH Malmö.

Malmö Open arrangerades för första gången 1977 och har vuxit till att bli ett av världens största årliga parasportevenemang. Som så många andra idrottsevenemang satte pandemin käppar i hjulet. 2021 genomfördes en variant av tävlingen som en digital upplaga, 2022 fick allt ställas in – för första gången sedan starten.

Thomas Jönsson är med i arrangörsteamet för FIFH Malmö sedan många år tillbaka.

– Det smärtade hela organisationen att ställa in, men det var tvunget att göras. 2023 års Malmö Open känns därför som en återstart. Alla är så taggade på att ses igen, säger Thomas Jönsson.

Anmälan stänger 18 december

Deltagarna i tävlingen kommer från hela världen, i dagsläget är över 60 föreningar från 14 nationer anmälda och fler kommer det hinna bli innan anmälan stänger 18 december.

– Vi har några nya nationer som anmält sig, bland andra Taiwan och Jordanien. Sedan för vi dialog med Marocko, Nigeria och Malta som vi hoppas ska komma. Det absolut häftigaste med Malmö Open är att det blir internationella möten. Människor från hela världen möts i sina idrotter, säger Thomas Jönsson.

Det kommer vara fyra fullspäckade dagar i februari, med totalt 13 idrotter. Allt drar igång med paraishockey på torsdagen och avslutas på söndagen med finaler. De flesta idrotterna kommer att hålla till på Stadionområdet i centrala Malmö, vilket gör det enkelt för publiken att gå mellan matcherna.

– Åren innan pandemin ökade pubikflödet, så vi hoppas att vår återkomst nu lockar tillbaka alla. Vi uppmuntrar familjer att komma, framför allt familjer med barn och unga med funktionsnedsättning. Det är häftigt att som ung få nya förebilder, och idrotten på plats kommer vara på hög nivå och underhållande.

Det är inte bara nationer som debuterar på 2023 års Malmö Open. Även idrotten framefotboll gör premiär i tävlingen. Thomas Jönsson tror att det finns många barn och unga där ute som skulle vilja börja med framefotboll, så han uppmanar alla att komma och titta på matcherna på plats.

– Tennisen gör lite comeback, nu har vi tennis för både stående och sittande spelare. Så där hoppas vi få med oss många deltagare!

Många paralympier har startat sin karriär på Malmö Open, och arrangörerna ser till sin stora glädje att många kommer tillbaka för att idrottsfesten lockar och är så rolig. De som idag är aktiva i VM och Paralympics tar med sig unga talanger som de coachar.

Gratis inträde för publiken

Evenemanget är gratis för publik, och förutom idrott på hög nivå kommer det att finnas prova på-aktiviteter för den som är nyfiken på parasport.

– Dessutom har vi en nätverksträff i samband med Malmö Open. Dit kommer Hamburg-klubben FC St. Paulis representant och berättar om hur klubbar och föreningar kan bidra till samhället genom sin verksamhet. FC St. Pauli har själva gjort fantastiska samhällsinsatser och vi tror att det kommer vara väldigt inspirerande att höra om detta på plats i Malmö, avslutar Thomas Jönsson från FIFH Malmö.

Fakta om Malmö Open 2023

  • 9–12 februari 2023, Stadionområdet i Malmö
  • Gratis inträde för publiken
  • I skrivande stund är över 60 föreningar anmälda
  • Anmälan öppen t.o.m. 18 december
  • Prova på-aktiviteter

Läs mer om Malmö Open Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-12-09

Senast uppdaterad: 2022-12-09