Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Lungproblem stoppar Arnt-Christian Furuberg från hemma-VM

Svenska sitski-åkaren Arnt-Christian Furuberg missar Para-VM i Östersund 20-29 januari på grund av långvariga lungproblem som uppstod i samband med en covid-infektion i början av året.

I mitten på februari fick Arnt-Christian Furuberg sin dröm om Paralympics krossad av covid-19. Den 35-årige längdskidåkaren från Falun insjuknade strax innan avfärd till Paralympics i Peking och tvingades kvar hemma. Det han inte visste då var att sjukdomen även skulle stoppa hans möjligheterna att tävla under VM på hemmaplan ett år senare.

– Under hela våren hade jag stora problem med luftvägarna. Jag hade svårt att andas, en extrem trötthet och så fort pulsen gick upp blev jag svimfärdig. Det gjorde att jag i princip inte kunde träna någonting. Men i början av juli blev det gradvis bättre och drömmen om att kunna åka VM i Östersund tändes, säger Arnt-Christian Furuberg. 

Symptomen var desamma som för långtidscovid men eftersom problemen avtog så pass snabbt sattes aldrig den diagnosen. Han kunde trappa upp träningen under slutet på sommaren men så i september kom nästa bakslag. 

– Jag åkte på en rejäl influensa, om det var covid vet jag inte men där började problemen med lungorna återigen komma tillbaka. Fram till december har jag haft återkommande febertoppar och lungvägsproblem som gjort det omöjligt att träna. 

I början av december när första världscuptävlingen bara var veckor bort tog Furuberg, tillsammans med förbundsläkaren, det jobbiga men nödvändiga beslutet att ställa in tävlingssäsongen. 

– Mina lungor klarar inte av det helt enkelt. Jag kan träna lågintensiva pass men kroppen klarar inte av hög belastning. Ska jag tävla vill jag göra mig själv rättvis och det är omöjligt just nu. Det var ett väldigt tufft beslut att ta eftersom jag aldrig kommer få möjlighet att åka hemma-VM igen, säger han. 

Nu kommer han istället få uppleva VM-tävlingarna i slutet på januari från sidan. 

– Jag ser det som en motivationsfaktor, nästa säsong ska jag vara där för att slåss om topplaceringarna. Mitt långsiktiga mål är Paralympics i Cortina 2026 och jag hoppas att det här beslutet kan hjälpa min kropp att återhämta sig för att vara redo för kommande säsonger. 

VM i Östersund invigds den 20 januari följt av tävlingsdagar den 21–29 januari och sänds på SVT. Tävlingsprogram och annan information om mästerskapet finns att läsa på www.winterparasport.com Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2022-12-20