Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Rullstolsdansen lämnas över till Svenska Danssportförbundet

Två personer som använder rullstol dansar på en tävling.

Foto: Renata Kaleta

Den 1 januari 2023 lämnar Svenska Parasportförbundet över idrotten rullstolsdans till Svenska Danssportförbundet. Det innebär att Svenska Danssportförbundet framöver ansvarar för att driva utvecklingen av rullstolsdans framåt.

Överlämningen är en del av den pågående inkluderingsprocess där flera av Svenska Parasportförbundets idrotter hittar nya hem i andra specialidrottsförbund. Parasporten ska vara en naturlig del av idrotten – inte en särlösning – och nu får rullstolsdansen möjlighet att utvecklas tillsammans med övriga danssporter under samma tak i Svenska Danssportförbundet, med cirka 170 föreningar och närmare 35 000 medlemmar.

– Jag är övertygad om att föreningar, ledare och aktiva nu får ännu bättre förutsättningar och en starkare gemenskap med övriga danssporten. Det är oerhört glädjande att Svenska Danssportförbundet satsar på rullstolsdans och övrig paradans och på så sätt gör idrotten tillgänglig för fler, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Svenska Parasportförbundet.

Arbetet inför överlämningen har pågått i drygt två år och gått enligt plan. Svenska Parasportförbundet och Svenska Danssportförbundet kommer att ha fortsatt samverkan för att på bästa sätt bidra till utvecklingen av dans för personer med funktionsnedsättning.

Fokus framöver kommer att vara att få fler tävlingar runt om i landet att erbjuda rullstolsdansgrenar som en del av sina klasser. Arbetet med att ta fram digitalt utbildningsmaterial till ledare som vill erbjuda dans med rullstol inom olika dansstilar har också påbörjats, och för dem som vill träna och utvecklas mer i sin dans kommer särskilda träningsdagar att erbjudas.

– Vi når en viktig punkt inom Svenska Danssportförbundet genom inkludering av rullstolsdansen. Att samla all dans inom förbundet, att utveckla både träning- och tävlingsverksamheten och nå helt nya målgrupper ute i landet, både föreningar och dansare. Fler får nu möjligheten att utöva dans och det är det vi arbetar för, att möjliggöra för så många som möjligt att kunna dansa inom svensk idrottsrörelse och föreningslivet, säger Thomas Jansson, generalsekreterare för Svenska Danssportförbundet.

Information till Svenska Parasportförbundets föreningar Pdf, 213.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Paradans på Svenska Danssportförbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta din närmaste rullstolsdansförening på ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontaktpersoner Svenska Parasportförbundet


Bo Sköld, generalsekreterare Svenska Parasportförbundet
bo.skold@parasport.se
076-199 40 99

Lisa Lundell, verksamhetsutvecklare/projektledare
lisa.lundell@parasport.se
072-253 13 82

Kontaktpersoner Svenska Danssportförbundet


Thomas Jansson, generalsekreterare Svenska Danssportförbundet
thomas.jansson@danssport.se
070-626 33 55

Anja Näslund, projektledare Paradans
parasport@danssport.org
070-996 70 99

Publicerad: 2022-12-21

Senast uppdaterad: 2022-12-21