Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

”Den överlägset största nationella tävlingen”

Längdskidåkaren Eva Dahlberg stakar sig fram på en snöig skidstadion i Östersund.

I samband med para-VM i längdskidor och skidskytte i Östersund arrangeras Legacyloppet. Intresset för uppvisningsloppet har varit stort. Ett 30-tal åkare med funktionsnedsättning är redan anmälda.
– Det blir den överlägset största nationella tävlingen någonsin, säger tävlingsledaren Leif Danielsson.

Legacyloppet går av stapeln lördagen den 21 januari – på första tävlingsdagen av Para Nordic Skiing World Championships.

Loppet vänder sig till personer med funktionsnedsättning som är 13 år eller äldre.

Leif Danielsson, tävlingsledare för Legacyloppet och ledamot i Parasport Sveriges längd- och skidskyttekommité, berättar att intresset för tävlingen är stort och att det redan är många som har anmält sig.
– Att ha 30 svenska åkare med funktionsnedsättning i en skidtävling är överlägset den största nationella tävlingen någonsin, säger han.

Legacyloppet arrangeras av Parasport Sveriges längd- och skidskyttekommité och är ett uppvisningslopp. För deltagare med intellektuell funktionsnedsättning är det också ett observationslopp inför VM i Seefeld i Österrike. Sista anmälningsdag är den 10 januari.

Leif Danielsson ser fram emot både para-VM och Legacyloppet.
– Det är väldigt spännande med ett VM, men för mig som jobbar på gräsrotsnivå är Legacyloppet minst lika spännande, säger han.

I samband med Para Nordic skiing World Championships arrangeras flera roliga aktiviteter på området. Ski Festival pågår samtliga tävlingsdagar och söndagen den 22 januari arrangeras Familjeloppet, ett roligt skidlopp för hela familjen.

Para Nordic Skiing World Championships arrangeras av Parasport Sverige i samarbete med Internationella skidförbundet (FIS), Internationella skidskytteförbundet (IBU) och värdstaden Östersund.

Läs mer om para-VM på winterparasport.com Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-01-03

Senast uppdaterad: 2023-01-03