Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

”Parasporten blev en vändpunkt i mitt liv”

Ellen Westerlund åker skidor på Östersunds skidstadion. Det är kväll och upplyst med strålkastare.

Foto: Karl Nilsson

Ellen Westerlund är 16-åringen från Örnsköldsvik som gör VM-debut under Para Nordic Skiing World Championships i Östersund 20–29 januari.
– Mitt mål är att prestera så bra som möjligt på tävlingarna, säger Ellen.

Ellen Westerlund har alltid trivts med konditionsidrotter. Att det till slut blev längdskidåkning är tack vare föräldrarna som tog med Ellen och hennes syster på tävlingar redan som barn.

– Så jag hade väl inget val, kan man säga, skojar Ellen.

När hon började träna i Vårby IK träffade hon nya kompisar som hon trivdes med, vilket gjorde det väldigt kul att åka till träningarna.

– När jag var liten tyckte jag att jag var sämre än andra på att åka skidor, jag förstod inte att jag inte hade samma förutsättningar som alla andra. Det var egentligen för två år sedan som jag kom i kontakt med parasporten och förstod att det fanns möjlighet för mig att satsa på en idrottskarriär. Jag blev väldigt glad och det blev en vändpunkt i mitt liv.

Tack vare mötet med parasporten kändes det helt rätt för Ellen att börja satsa mer på skidåkningen – motivationen väcktes och hon kände att hon hade chans att komma någonstans i sin idrott. När det var dags att välja gymnasium föll valet på Skidgymnasiet i Lycksele, där hon nu går första året.

Vad skulle du säga att dina styrkor som skidåkare är?

– Inte är det åkning utför i alla fall, säger Ellen och skrattar. Det borde jag träna mer på. Min styrka är långa uppförsbackar. Mamma och pappa säger att jag är envis, det är nog en rätt bra egenskap om man ska bli bra.

En fjärdeplats i världscupdebuten: "Ellen är ett framtidsnamn"

I december 2022 gjorde Ellen sin första start i en världscuptävling, något som hon inte hade trott för två år sedan.

– I efterhand är det som något man ser på tv, jag kan inte riktigt fatta att jag var med på en världscup. Det var väldigt nervöst, men så himla mäktigt, kul och häftigt, säger Ellen.

I världscuptävlingen, som gick av stapeln i finska Vuokatti, körde Ellen in på en fjärdeplats i 10 km klassiskt.

– Jag är jättestolt över resultaten. Det känns som ett bra kvitto att ha med sig. Även om jag inte hänger med mina kompisar på alla träningspass så betyder inte det att jag är dålig.

Leif Larsson, förbundskapten, kommenterade nyligen den svenska truppen till para-VM i Östersund. Förutom Ellen är det Zebastian Modin och Louise Perottosdotter som representerar de blågula färgerna.

– Ellen är ett framtidsnamn. Hon tog sig till sprintfinal i världscupdebuten och har på väldigt kort tid visat hög kapacitet, sa nyligen förbundskapten Leif Larsson i en artikel om truppen Länk till annan webbplats..

Vad har du för målsättning med säsongen?

– Mitt mål är att prestera så bra som möjligt på tävlingarna och så får vi se hur det går. Jag vill inte sätta för höga krav på mig själv, jag är ändå så pass ung. Långsiktigt skulle jag vilja vara med och ta medalj i ett Paralympics. Kanske till och med vinna, avslutar Ellen.

Följ Ellen och den svenska truppen via SVT

Följ Ellen Westerlund, Zebastian Modin och Louise Perottosdotter på plats eller via tv-sändningarna, då tävlingarna direktsänds av SVT. Med över 20 sändningstimmar i SVT1, SVT2 och SVT Play blir mästerskapet historiskt som det första TV-sända världsmästerskapet inom parasport i Sverige.

Vill du också prova längdskidåkning?

Gå in på ParaMe.se genom att klicka här Länk till annan webbplats., så kan du läsa mer om idrotten och var du hittar din närmaste förening.

Publicerad: 2023-01-15

Senast uppdaterad: 2023-01-13