Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Helene Ripa kommenterar para-VM i SVT: ”Betyder mycket att få inspirera till ett liv i rörelse”

Porträttbild på Helene Ripa och en bild på Zebastian Modin som åker skidor på stadion.

Det blir den paralympiske guldmedaljören Helene Ripa som kommer att lotsa tittarna genom SVT:s sändningar från
para-VM.
– För mig är det av stor betydelse att inspirera barn och unga till ett liv i rörelse, säger hon.

Den 20-29 januari arrangeras Para Nordic Skiing World Championships i Östersund. SVT direktsänder från tävlingarna och alla sändningstider hittar du här Länk till annan webbplats..

Expertkommentator är paralympiern Helene Ripa.

Hur känns det? Har du kommenterat i tv förut?

– Det är tredje gången som jag är expertkommentator för SVT och det är alltid lika kul att få vara en del av att synliggöra paraidrott, inte minst på elitnivå. För mig är det av stor betydelse att inspirera barn och unga, inklusive personer med funktionsnedsättning, till ett liv i rörelse och där är media en mycket viktig pusselbit, säger Helen Ripa.

Helene har deltagit i fyra Paralympics varav ett vinterspel – 2014 i Sotji. I Sotji bärgade hon två medaljer: guld på 15 kilometer och silver i den mixade stafetten som hon körde tillsammans med Zebastian Modin.

När VM arrangerades i Sollefteå 2013 blev det guld i sprint och brons på fem kilometer.

Du har tidigare tävlat och tagit paralympisk medalj med Zebastian Modin. Nu ska du kommentera när han kör. Hur känns det?

– Det är alltid spännande och roligt att kommentera någon som man själv varit med och haft fina framgångar med. Zebastian är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och med tanke på hans fina säsongsstart så tror jag mycket på honom när medaljerna ska delas ut.

Hur tror du det blir att kommentera i stället för att tävla?

– När jag satt med som expert första gången under Paralympics i Pyeongchang 2018 hände det självklart att man tänkte tillbaka på sina egna race och åren som skidåkare. Inte så att jag längtade tillbaka till sporten, jag var och är klar med längdskidor, men minnena bär jag alltid med mig.

Första tävlingsdagen är den 21 januari. Helene Ripa ser fram emot att ta få se en ny generation skidåkare ta plats i världstoppen.

Vad ser du fram emot mest med VM?

– Det är speciellt med detta VM. Dels är ju 10 år sedan Sverige hade ett para-VM i längd senast och det känns att det verkligen var dags igen. Men på ett personligt plan så finns det ytterligare en dimension. Det är ju 10 år sedan jag fick mitt internationella genombrott inom längd – just på VM och just på hemmaplan. Då 2013 i Sollefteå tog jag VM-guld i sprint och VM-brons på 5 km. Nu hoppas jag få se en ny generation skidåkare få sina genombrott och önskar att de ska känna samma stolthet och glädje över sina prestationer som jag gjorde – oavsett om det blir medalj eller inte. När det kommer till Zebastian så tror jag att han kommer att ha fyllt på medaljskåpet när VM summeras, avslutar Helene Ripa.

Para Nordic Skiing World Championships arrangeras av Parasport Sverige, Internationella skid- och snowboardförbundet (FIS) och Internationella skidskytteförbundet (IBU). Värdstad är Östersund.

Läs mer: Klart: SVT sänder para-VM i Östersund Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2023-01-18

Senast uppdaterad: 2023-01-18