Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Stora genombrottet: Miljontals såg Para-VM

Para-VM i längdskidor/skidskytte och alpint blev inte bara en stor medaljsuccé utan även ett stort medialt genombrott för svensk parasport. Totalt såg över 1,5 miljoner svenskar mästerskapen som sändes på SVT.

Mellan 20-29 januari arrangerades Para-VM i längdskidor och skidskytte i Östersund. Under samma period arrangerades alpina VM i spanska Espot. Zebastian Modin tog totalt fyra medaljer, varav två guld, på hemmaplan i Östersund. Därtill vann Ebba Årsjö fyra guld och Aaron Lindström ett brons i Spanien. Med totalt nio medaljer var dessa VM de bästa på över 20 år.

Förutom de historiska tävlingsresultaten fick svensk parasport ett annat stort genombrott, det mediala. VM-tävlingarna i Östersund sändes i över 15 länder. TV-bolag som NBC (USA), BBC (Storbritannien) och ZDF (Tyskland) var några av distributörerna.

– Vi vet att parasport inspirerar och engagerar människor och har därför jobbat otroligt hårt med att nå ut i media med de här mästerskapen. Tack vare ett fantastiskt samarbete med produktionsbolaget NCP kunde vi på kort tid erbjuda väldigt hög kvalité på sändningarna vilket uppskattades av både TV-bolagen och tittarna. Den här uppmärksamheten under ett VM är ett stort genombrott för både svensk och internationell parasport, säger Elias Håkansson, pressansvarig på Svenska Parasportförbundet. 

Över 1,5 miljoner TV-tittare

Sedan 2012 äger SVT rättigheterna för de paralympiska spelen som arrangeras vart fjärde år för vinter och vart fjärde år för sommar. Däremot har ett världsmästerskap inom parasport aldrig direktsänds i SVT. VM-sändningarna från Östersund och Espot gjorde därmed historisk debut i de svenska hemmen och mottogs med stort intresse. Över 1,5 miljoner människor tog nämligen del av VM-sändningarna. 

– Det känns både rätt och stort att våra idrottares prestationer äntligen når ut till så många. Vi har sett en stor förflyttning de senaste åren där parasport synts alltmer i media. Den här utvecklingen ger fler barn och unga med funktionsnedsättning möjlighet att våga drömma om en egen idrottskarriär i framtiden, säger Elias Håkansson.

Läs mer: Historisk VM-succé för Sverige på hemmaplan

Publicerad: 2023-02-09

Senast uppdaterad: 2023-02-09