Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Svenska truppen redo för Virtus-VM

Gruppbild på den svenska truppen till Virtus-VM i Seefeld som har ställt upp sig framför en tegelvägg.

Två längdskidåkare och sex utförsåkare ingår i det representationslag som gör upp om medaljerna på Virtus-VM i Seefeld i mars.

Den 12-16 mars avgörs VM i längdskidor och alpin skidåkning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Tävlingarna hålls i vintersportorten Seefeld i Österrike.

Det svenska representationslaget består av åtta idrottare och nio ledare. Längdskidåkaren Kristin Björfedlt är en av dem. I helgen deltog hon i ett förläger i Falun där gruppen svettsades samman. Hon tycker det är kul att mästerskapen äntligen blir av efter att ha skjutits upp i flera år på grund av coronapandemin.
– Att det blir ett VM överhuvudtaget ser jag fram emot. Jag ser även fram emot att försöka göra mitt bästa på plats, säger hon.

William Enblom, IFK Borlänge Alpint, ser VM som en möjlighet att visa sina färdigheter – att träning ger resultat.
– Jag vill visa många människor vad jag kan, säger han.

Det är första gången världsmästerskapen arrangeras i Österrike – och startfältet är det största på länge. 61 utförsåkare och 24 längdskidåkare från 14 nationer deltar.

Konkurrensen är stenhård och i den svenska truppen är målsättningen blandad. Medan några siktar på att göra sitt bästa och se hur långt det räcker, hoppas andra på framskjutna pallplaceringar.
– Mitt mål är topp tio, säger längdskidåkaren Pontus Hamrin, Västerås SK. Om jag kommer på prispallen skulle det vara det största någonsin.

Hans Säfström är truppledare.
– Efter genomfört läger i Falun med samtliga ledare och aktiva kan jag konstatera att det är en förväntansfull trupp som kommer att åka till Seefeld. Förberedelserna är goda och alla är inställda på att prestera det bästa de kan. Vad det kommer att räcka till är omöjligt att säga då det inte funnits möjlighet att tävla internationellt på tre år på grund av pandemin. Efter tävlingarna kommer vi veta var vi står och vad vi behöver ta tag i inför framtiden, säger han.

Det svenska representationslaget består av:

Alpin skidåkning
Filippa Améen, Järfälla AK
Jina Backlund, Järfälla AK
Elmie Gerhardsson Danielsson, Huddinge SK
Johan Sörlander, Huddinge SK
Robert Henriques, Täby Parasport IS
William Enblom, IFK Borlänge Alpint

Längdskidor
Kristin Björfeldt, Sya Skidklubb
Pontus Hamrin, Västerås Skidklubb

Truppledning
Hans Säfström, truppledare
Jonas Améen, ledare alpint
Anette Nilsson, ledare alpint
Bente Danielsson, ledare alpint
Börje Olsson, ledare alpint
Johan Hamrin, ledare längd
Rebecka Sundin, ledare längd
Jennie Persson, ledare längd
Sanna Eklund, ledare längd

Publicerad: 2023-03-01

Senast uppdaterad: 2023-03-02