Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Fyra svenska medaljer på skid-VM: "Vi är väldigt nöjda"

Fyra medaljer på fyra dagar. Det blev facit för den svenska truppen på skid-VM för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Den 12-16 mars var skid-VM för personer med intellektuell funktionsnedsättning tillbaka efter att mästerskapen skjutits upp flera år på grund av coronapandemin.

Den svenska truppen var mer än taggad och redan den första tävlingsdagen slog längdskidåkaren Kristin Björfedlt, SYA Skidklubb, till med ett silver på fem kilometer. 

– Jag var jättenervös och hade inte förväntat mig någonting men blev jätteglad när jag fick reda på att det hade blivit ett silver, sa 31-åringen efteråt.

Det var bara början för Mjölbybon som dag två fick smeknamnet ”Kristin medaljmaskin” efter att ha tagit brons i sprint.

Maskineriet trummade på och dagen därpå kom Kristins tredje medalj på lika många starter: Den här gången silver på 10 kilometer.

– Det gick jättebra, säger Kristin Björfeldt.

Den svenska truppen nöjde sig inte där och sista tävlingsdagen kröntes med ytterligare en medalj när VM-debutanten Elmie Gerhardsson Danielsson, Huddinge SK, körde hem bronset i super-G.

– Det är overkligt. Jag är jättenöjd och jättestolt över att jag får uppleva det här, det känns fantastiskt, säger hon.

Hans Säfström, truppledare, är nöjd med världsmästerskapen – både sett till resultaten och det framtida arbetet.

– Det har varit en fantastisk vecka i Seefeld med entusiastiska och engagerade ledare och positiva aktiva som presterade bra resultat utifrån sina individuella förutsättningar. Resultatmässigt är vi väldigt nöjda med tre medaljer i längd på tre starter och även en medalj för det alpina laget i den avslutande super-G-tävlingen, säger han och fortsätter:

– Med tanke på bristen på tävlingstillfällen var det väldigt osäkert hur våra åkare stod sig i konkurrensen. Det var för den skull väldigt viktigt att få denna värdemätare för att på ett bättre sätt kunna sätta mål för en framtida utveckling. Nu har vi fått viktiga kvitton på var vi står internationellt och det finns tydliga saker som vi behöver jobba med framöver för att närma oss de bästa, säger han.

Resultatlistor och mer information om Virtus World Skiing Championships i Seefeld finns på  www.virtus2022seefeld.com Länk till annan webbplats..

Det svenska representationslaget som tävlade i Seefeld:

Alpin skidåkning
Filippa Améen, Järfälla AK
Jina Backlund, Järfälla AK
Elmie Gerhardsson Danielsson, Huddinge SK
Johan Sörlander, Huddinge SK
Robert Henriques, Täby Parasport IS
William Enblom, IFK Borlänge Alpint

Längdskidor
Kristin Björfeldt, Sya Skidklubb
Pontus Hamrin, Västerås Skidklubb

Truppledning
Hans Säfström, truppledare
Jonas Améen, ledare alpint
Anette Nilsson, ledare alpint
Bente Danielsson, ledare alpint
Börje Olsson, ledare alpint
Johan Hamrin, ledare längd
Rebecka Sundin, ledare längd
Jennie Persson, ledare längd
Sanna Eklund, ledare längd

Publicerad: 2023-03-20

Senast uppdaterad: 2023-03-20