Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Alla nominerade till Svenska Parasportgalan 2023

Det har blivit dags att hylla de främsta prestationerna och förebilderna inom svensk parasport. Här är samtliga nominerade som har möjlighet att ta hem priser under Svenska Parasportgalan 2023 den 5 maj.

Kategorierna följer enligt:

  • Årets kvinnliga idrottare
  • Årets manlige idrottare
  • Årets ledare
  • Årets prestation inom Special Olympics
  • Årets nykomling
  • Årets förebild
  • Årets lag

Årets kvinnliga idrottare

Ebba Årsjö, alpint

Trots debuten i Paralympics 2022 var Ebba Årsjö en av Sveriges största medaljkandidater inför spelen. Hon stod pall favorittrycket och tog hem hela tre medaljer, varav två guld där slalomguldet bär bragdstämpel efter den allvarliga krasch och knäskada som Årsjö ådrog sig dagen innan. Under året tog Ebba Årsjö även två VM-guld och vann den totala världscupen i slalom.

Anna Beck, cykel

Anna Beck har under flera år bevisat att hon är en av världens bästa cyklister och 2022 blev inget undantag. I maj vann hon EM-guld i tempo för att dagen efter vinna ytterligare ett guld i linjelopp. Anna Beck skulle kröna säsongen med VM i Kanada, men insjuknade i covid-19 innan avfärd och fick nöja sig med dubbla EM-guld.

Nicolina Pernheim Goodrich, judo

Efter en lång och framgångsrik karriär fortsätter Nicolina Pernheim Goodrich att visa att hon är en av de bästa i världen i sin klass. I september tog hon EM-guld i överlägsen stil, vilket var hennes fjärde EM-guld i hittills i karriären.


Årets manlige idrottare

Philip Jönsson, sportskytte

Philip Jönsson har en envishet och målmedvetenhet som tar honom till omänskliga prestationer. Under våren drabbades han av covid-19, men lät inte det stoppa honom från att komma tillbaka och direkt ta en andraplats i världscuppremiären.

Zebastian Modin, längdskidor

Zebastian Modin hade en tuff start på 2022 då han drabbades av covid-19, och deltagandet på Paralympics stod länge på spel. Trots besvären lyckades Modin bragdartat vinna ett silver och två brons i Peking och blev därmed Sveriges främsta vinterparalympier genom alla tider med totalt åtta paralympiska medaljer.

Aaron Lindström, alpint

Under 2022 gick Aaron Lindström från att vara teknikåkare till att behärska hela det alpina spektrat. På VM i Lillehammer slog han till med sitt livs bästa åk i fart när han skrällartat blev fyra i super-G. På Paralympics visade Aaron Lindström att det inte var en tillfällighet, då han slutade sexa i störtlopp och sjua i superkombination.


Årets ledare

Fredrik Uusitalo, längdskidor

Fredrik Uusitalo slet hårt för att ge Zebastian Modin bästa möjliga förutsättningar inför de paralympiska spelen i Beijing, trots utmaningar på vägen. Med proffsig inställning och stor kompetens hade Fredrik Uusitalo en stor del i att Modin tog tre paralympiska medaljer.

Henrik Bergqvist, alpint

Henrik Bergqvist har gjort underverk med små resurser sen han tillträdde som förbundskapten 2017. Med extremt hårt slit och målmedvetenhet har han på bara fem år satt Sverige på den para-alpina världskartan. Med två guld och ett brons på Paralympics i Beijing, bidrog det alpina landslaget stort till att Sverige gjorde sitt bästa vinterparalympiska spel på 20 år.

Peter Narup och Alison Kreviazuk, rullstolscurling

Peter Narup och Alison Kreviazuk tog Sverige till ett historiskt silver på Paralympics i Beijing. Deras extrema noggrannhet lämnar ingenting åt slumpen och skapar stor trygghet i laget. När Peter Narup insjuknade i covid-19 strax innan avfärd till Kina tog Alison Kreviazuk över huvudansvaret på ett föredömligt sätt och gav spelarna förutsättningarna att leverera när det gällde som mest.

 

Årets prestation inom Special Olympics

Mike Malmer, Västerås judo

Arbetet Mike Malmer gör för parasporten och Special Olympics är svårt att beskriva. Mike tar sig ständigt an nya utmaningar och med sin positiva inställning lyckas han både få personer, organisationer och andra aktörer att vilja utveckla idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I rollen som ambassadör för Special Olympics Sverige föreläser han, sprider glädje och lockar fler till föreningsidrotten. Inget är omöjligt när det gäller Mike.

Camilla Nilsson, FIFH Malmö

Camilla Nilsson var en aktiv tävlingsambassadör inför Special Olympics Games i Malmö. Ett uppdrag som hon genomförde med bravur. Camilla medverkade på idrottsdagar för att få andra att bli intresserade av idrott och hon satsade själv fullt ut med sitt innebandylag. Camilla har fortsatt att sprida rörelseglädje även efter Special Olympics Games, vilket kommer göra att fler vill vara med och idrotta. Vi behöver fler som Camilla.

Isak Langfors, IFK Tumba/Uppsala Basket

Med engagemang och ett stort hjärta har Isak Langfors tränat barn med funktionsnedsättning. Isak har själv varit engagerad inom basket sen han var 14 år, och dessutom valt att långpendla från Uppsala för att spela handboll i IFK Tumba. Trots att Isak har fullt upp med jobb och andra aktiviteter har han alltid prioriterat idrott för sitt välmående och har ett enormt engagemang för att få andra att röra på sig.


Årets nykomling

Ellen Westling, friidrott

Ellen Westling slog i december 2021 det svenska rekordet med 15 cm i sin klass i längdhopp. I juli 2022 gjorde hon internationell debut på Euro Para Youth Games, där hon vann längdhoppstävlingen och slutade femma på 100 meter. Ellen Westling är en lovande parafriidrottare som är rankad tia i världen i sin klass på 100 meter.

Arvid Skoglund, alpint

Arvid Skoglund var yngst i den svenska trupp som togs ut till Paralympics i Beijing. I det sista slalomåket under den sista dagen visade Arvid Skoglund att han besitter en hög kapacitet när han klättrade hela åtta placeringar och slutade på femtonde plats. Framtiden är ljus för svensk alpinåkning.

Markus Lopez, paraishockey

Markus Lopez har ständigt utvecklats inom paraishockeyn under de senaste åren. Han debuterade i landslaget med bravur och har därefter gjort flera poäng mot bra motstånd. Markus Lopez brinner för sporten och han kommer att vara ett stort namn inom den internationella paraishockeyn framöver.

 

Årets förebild

Ebba Årsjö, alpint

Ebba Årsjö tog under förra året det obekväma beslutet att för första gången visa upp sin funktionsnedsättning offentligt. Genom detta visar hon omvärlden att man ska vara stolt över den man är. Ebba Årsjö är en förebild som med sin öppenhet hjälper andra som brottas med dålig självkänsla.

Hillevi Salomonsson, badminton mfl.

Hillevi Salomonsson hittade idrotten tack vare lägret Start Your Impossible Camp och nu betyder idrotten allt för henne. Hon tränar 5–7 gånger i veckan och brinner för att fler ska få möjligheten att hitta glädjen i idrotten. Hillevi Salomonsson är en stor inspirationskälla för alla som ännu inte vågat prova parasport.

Fia Fjelddahl, segling

Fia Fjelddahl kämpar hårt för att få tillbaka seglingen på det paralympiska programmet och är ett stort affischnamn på den internationella scenen. Dessutom fortsätter hon sin egen elitsatsning där hon inte är rädd för att anta nya utmaningar, vilket lett till både NM-guld och VM-final. Fia Fjelddahl är en förebild som kämpar för att förverkliga sina och andras drömmar.


Årets lag

Landslaget i rullstolscurling

Det svenska landslaget i rullstolscurling skrev in sig i historieböckerna under Paralympics i Peking 2022 genom att för första gången någonsin ta Sverige till en paralympisk final. Nerver av stål, stark lagmoral och spelskicklighet tog dem hela vägen fram till finalen mot hemmanationen Kina som dessvärre satte stopp för gulddrömmen.

Mixed dubbel-landslaget i rullstolscurling

För första gången någonsin spelades mixed dubbel-VM i rullstolscurling och Sverige blev den första nationen att skrivas in som guldmedaljör. Sabina Johansson och Marcus Holm visade otrolig styrka, teknisk skicklighet och lugn genom hela mästerskapet trots att båda gjorde landslagsdebut.

FIFH Malmös damlag goalball

Som första svenska förening någonsin vann FIFH Malmös damlag i goallball europacupen för klubblag. Finalen mot finska Old Power blev en rysare som vanns med 1-0, där segermålet gjordes med endast 26 sekunder kvar av matchen. En av lagets spelare vann dessutom både skytteligan och utsågs till turneringens mest värdefulla spelare.


Publicerad: 2023-03-28

Senast uppdaterad: 2023-04-18