Alla vinnarna på Svenska Parasportgalan 2023
Fredagen den 5 maj prisades de bästa prestationerna och de största förebilderna inom svensk parasport från det senaste året. Här är listan på alla pristagarna.
Årets lag
Landslaget i rullstolscurling
Det svenska landslaget i rullstolscurling skrev in sig i historieböckerna under Paralympics i Peking 2022 genom att för första gången någonsin ta Sverige till en paralympisk final. Nerver av stål, stark lagmoral och spelskicklighet tog dem hela vägen fram till finalen mot hemmanationen Kina som dessvärre satte stopp för gulddrömmen.
Årets prestation inom Special Olympics
Mike Malmer, Västerås judo
Arbetet Mike Malmer gör för parasporten och Special Olympics är svårt att beskriva. Mike tar sig ständigt an nya utmaningar och med sin positiva inställning lyckas han både få personer, organisationer och andra aktörer att vilja utveckla idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I rollen som ambassadör för Special Olympics Sverige föreläser han, sprider glädje och lockar fler till föreningsidrotten. Inget är omöjligt när det gäller Mike.
Årets nykomling
Arvid Skoglund, alpint
Arvid Skoglund var yngst i den svenska trupp som togs ut till Paralympics i Beijing. I det sista slalomåket under den sista dagen visade Arvid Skoglund att han besitter en hög kapacitet när han klättrade hela åtta placeringar och slutade på femtonde plats. Framtiden är ljus för svensk alpinåkning.
Årets ledare
Henrik Bergqvist, alpint
Henrik Bergqvist har gjort underverk med små resurser sen han tillträdde som förbundskapten 2017. Med extremt hårt slit och målmedvetenhet har han på bara fem år satt Sverige på den para-alpina världskartan. Med två guld och ett brons på Paralympics i Beijing, bidrog det alpina landslaget stort till att Sverige gjorde sitt bästa vinterparalympiska spel på 20 år.
Radiosportens Parasportpris
Pia Eneström, Enebybergsgymnsaterna
För sitt engagemang och driv. För sitt sätt att se alla oavsett nivå. En förebild som sprider glädje och med stolthet visar på idrottens stora betydelse.
Årets förebild
Fia Fjelddahl, segling
Fia Fjelddahl kämpar hårt för att få tillbaka seglingen på det paralympiska programmet och är ett stort affischnamn på den internationella scenen. Dessutom fortsätter hon sin egen elitsatsning där hon inte är rädd för att anta nya utmaningar, vilket lett till både NM-guld och VM-final. Fia Fjelddahl är en förebild som kämpar för att förverkliga sina och andras drömmar.
Årets manlige idrottare
Zebastian Modin, längdskidor
Zebastian Modin hade en tuff start på 2022 då han drabbades av covid-19, och deltagandet på Paralympics stod länge på spel. Trots besvären lyckades Modin bragdartat vinna ett silver och två brons i Peking och blev därmed Sveriges främsta vinterparalympier genom alla tider med totalt åtta paralympiska medaljer.
Årets kvinnliga idrottare
Ebba Årsjö, alpint
Trots debuten i Paralympics 2022 var Ebba Årsjö en av Sveriges största medaljkandidater inför spelen. Hon stod pall favorittrycket och tog hem hela tre medaljer, varav två guld där slalomguldet bär bragdstämpel efter den allvarliga krasch och knäskada som Årsjö ådrog sig dagen innan. Under året tog Ebba Årsjö även två VM-guld och vann den totala världscupen i slalom.
Jerringfondens Parasportpris
FIFH Malmö
FIFH Malmö har stort fokus på gemenskap, självständighet och rörelseglädje. Föreningen är en flitig arrangör och skapar många publika evenemang och aktiviteter där familjens delaktighet spelar stor roll.
Hösten 2022 var FIFH mottagare av flyktingar från Ukraina, många med funktionsnedsättningar.
Milena Bohdanova, 12 år
Milena är orädd, älskar nya utmaningar och besitter massor av talang i bordtennis. Milena flydde från Ukraina för 14 månader sedan och har visat stort klubbhjärta, trots sin korta tid i verksamheten.
Gustav Ågren, 12 år
Gustav är en fotbollskille av stora format som har en fantastisk känsla för bollen och älskar lagspelet. Gustav har varit med i föreningen sedan starten av FIFH:s FrameFotbollsverksamhet.
Publicerad: 2023-05-05
Senast uppdaterad: 2023-05-04