Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Zebastian Modin och Nils Peter Kling invalda i Hall of Fame

Bilden är ett montage av två bilder. Den första bilden visar Nils Peter Kling som sträcker upp blommor och diplom i luften efter att ha valts in i Parasportens Hall of fame. Den andra bilden visar en glad Zebastian Modin, med blommor och diplom i händerna, när han blir intervjuad på Parasportgalan efter att ha mottagit utmärkelsen.

På Parasport Sveriges förbundsmöte valdes skidåkarna Zebastian Modin och Nils Peter ”Klingen” Kling in i parasportens Hall of Fame.

Zebastian Modin hyllades med diplom och blommor redan på Svenska Parasportgalan veckan innan, medan Klingen tog emot utmärkelsen på middagen efter lördagens förbundsmöte.

Klingen väljs in för sina idrottsliga framgångar likväl som sina egenskaper som god lagkamrat.

I nomineringen går det att läsa följande: ”Skidåkaren Nils Peter Kling har under decennier representerat Sverige i längdspåren och utan konkurrens varit en av de profiler som brutit mark och lagt grunden för elitidrottande för aktiva med intellektuell funktionsnedsättning – både nationellt och internationellt.”

Läs mer om Klingen.

Zebastian Modins meriter talar för sig själva. Han tog sin första paralympiska medalj redan som 15-åring och har sedan dess erövrat medaljer i samtliga paralympiska vinterspel. Med sina tre medaljer på Paralympics i Peking skrev han in sig i historieböckerna som den främste svenska vinterparalympiern genom alla tider.

Utöver sina paraidrottsligameriter har han även krossat de skiljeväggen som tidigare funnits mellan traditionell längdskidåkning och paraskidåkning. Till exempel gick han 2020 – tillsammans med guiderna Emil Jönsson Haag, Jerry Ahrlin och Robin Bryntesson – i mål som 606:e man i Vasaloppet. Loppet var inte bara en idrottslig bragd utan ett statement om att alla kan göra så mycket mer, bara man ges förutsättningarna för det.

Läs mer om Zebastian Modin.

Parasportens Hall of Fame lyfter de personer som genom sina idrottsliga prestationer och/eller ledarinsatser spelat en avgörande roll för den svenska och/eller internationella parasportens utveckling.

Nils Peter Kling valdes in som den 27:e medlemmen i Hall of Fame, Zebastian Modin som den 28.e.

På förbundsmötet delades flera utmärkelser ut. Nedan listas samtliga pristagare.

Hall of Fame
Zebastian Modin
Nils Peter Kling

Hedersordförande
Kari Marklund

Förtjänsttecken i silver
Britt-Marie Mattsson, Rugby​
Bo Asp, Rugby​
Magnus Krossén, Rugby​
Aina Lindgren, Gotland​
Lena Käld Palmer, Värmland​
Torsten Undemar, Örebro​
Leif Andersson, Halland

Förtjänsttecken i brons
Allan Kasperi, paraishockey

Publicerad: 2023-05-15

Senast uppdaterad: 2023-05-15