Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Siktar på Paris i världscuppremiären

Svenska paralandslaget i sportskytte är redo för världscuppremiär i Sydkorea. Det är både pallplatser och kvotplatser till Paralympics i Paris som den svenska truppen har ställt in siktet på.

– Vi har visat fin form på träning och det ska bli kul och se om vi kan omvandla det till tävling, säger förbundskapten Pernilla Svensson.

Det svenska paralandslaget i sportskytte är redo för världscuppremiär efter en lång träningsperiod bakom sig. För vissa har väntan på tävlingspulsen blivit extra lång. Anna Benson (fd. Normann) blev mamma under hösten och har inte tävlat sedan sommaren 2022. Nu är hon tillbaka och enligt förbundskapten Pernilla Svensson är formen kanske bättre än någonsin.

– Hennes träningsresultat är enorma, det är otroligt hur snabbt hon kommit tillbaka och jag skulle vilja säga att hon är i minst lika bra form som inför Tokyo. Det blir spännande att se om hon kan omvandla det till tävling också, säger förbundskpatenen.

Under världscuppremiären i Sydkorea står såklart pallplatser på spel men minst lika viktigt är de kvotplatser till Paralympics i Paris 2024 som delas ut till vinnaren i varje gren. Om vinnaren sedan tidigare har en kvotplats får tvåan kvotplatsen och så vidare.

– Anna har väldigt goda chanser att ta en kvotplats, de största konkurrenterna har redan säkrat platser vilket innebär att Anna inte nödvändigtvis behöver bli etta för att ta en plats till Paris.

Om Anna Benson är en av Sveriges stora stjärnor är guldskytten från Tokyo, Philip Jönsson, den andra. Jönsson har även han visat fin form på träning och har utvecklat sin stabilitet det senaste halvåret.

– Philip skjuter på en konstant hög nivå och har hittat en jämnhet i sina prestationer som inte har funnits där på samma sätt tidigare. Konkurrenssituationen i Philips klass är hysterisk, det är extremt många bra skyttar så det gäller att allt stämmer för att vara med i toppen, säger Pernilla Svensson

Förutom Philip Jönsson och Anna Benson består det svenska laget av Håkan Gustafsson och Johanna Bang.

Tävlingsschema:

Torsdag – 25/5
Anna Benson (R2)
Philip Jönsson (R4)
Johanna Bang (P3)
Håkan Gustafsson (R1)

Lördag – 27/5

Johanna Bang (P2)
Anna Benson (R3)

Söndag – 28/5
Anna Benson (R8)
Håkan Gustafsson (R7)
Philip Jönsson (R9)

Tisdag – 30/5

Anna Benson (R6)
Håkan Gustafsson (R6)
Philip Jönsson (R5)

Publicerad: 2023-05-23

Senast uppdaterad: 2023-05-23