Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

90-åriga Solveig - en pionjär för parajudo

Hon har gått i bräschen för judo för kvinnor, hon är en pionjär för judo för personer med funktionsnedsättningar och hon har tränat upp flera VM- och EM-medaljörer. I helgen hedrades Solveig Malmkvist Bennerström, 90 år, för sina insatser för svensk och internationell judo genom att graderas till 7 dan (7 graden av svart bälte). Hon är därmed den högst graderade kvinnan i Sverige och hela Norden!

Text: Svenska Judoförbundet Länk till annan webbplats.

Solveig Malmkvist Bennerström fullkomligt älskar och lever för judo. Än idag, 90 år gammal, är hon fortfarande aktiv. Det har hon varit i över 60 år, sedan hon för första gången klev upp på judomattan som 30-åring. Det var 1962 när hon hade följt med sin man till dojon. Då var hon den enda kvinnan i Sverige att utöva judo.

 Jag blev våldsamt intresserad! Det kändes som att komma hem. Det passade mig. Jag var ju gammal gymnast så jag var vig, kunde hjula och vågade träna hårt. Men efter första passet var jag tvungen att gå baklänges nedför trapporna för jag hade sådan träningsvärk, säger Solveig Malmkvist Bennerström och skrattar.

Pionjär för parajudo
Solveig blev också en pionjär för judo för personer med funktionsnedsättning och började med det redan 1970.

 Jag blev inspirerad av att judon är så bra på känslan. Man håller ju ett grepp och man känner så bra vad den andra ska göra. Jag tänkte att judo måste passa bra för personer med synnedsättningar.

Solveig har under många år tränat både personer med olika typer av fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar och personer med synnedsättningar. Hon har även startat flera klubbar med inriktning på just judo för personer med funktionsnedsättningar.

 Första gången hade jag 18 elever som var blinda som jag skulle leda ensam. Jag visste inte hur personer med synnedsättning fungerade. Jag hade aldrig träffat någon på nära håll. De var mycket mer hanterbara än vad jag trodde. Sen lärde de mig hur jag skulle göra.

 Jag gjorde lite tokiga saker i början. Jag frågade till exempel dem vad klockan var fast de inte såg, men då tog de bara fram en boett och talade om för mig. Jag fick bita mig i tungan. Sen råkade jag klaga om att jag inte hittade därifrån men de förklarade för mig hur jag skulle gå.

Solveig har också varit coach på Paralympics i Seoul 1988 när judo var med på programmet för första gången.

Hitta din närmste judoklubb på parame.se Länk till annan webbplats.

En av Solveigs elever Ann Löf, som idag är chefstränare, på IK Södra försöker sätta ord på vad det är som har gjort Solveig så framgångsrik och uppskattad som tränare.

 Hon gör att folk utvecklas både som judoka och som människor. Hon är så duktig på att lära ut och har hållit sig till de viktiga grunderna. Och hon tror genuint på folk och tror att de kommer att lyckas. Hennes inställning är att alla kommer att klara det och det överför hon till sina elever. Hon får dem att vilja fortsätta och vilja lyckas.

Idag har Solveig dragit ner på sin egen träning och även i rollen som ledare. Nu hjälper hon ”bara” till på två träningar i veckan. Hon hjälper till i en barngrupp med olika funktionsnedsättningar i Huddingehallen på onsdagar och en träning för personer med funktionsnedsättning i Farstahallen på torsdagar.

 Hon har fortfarande så bra koll på allt. Nu sitter hon mer på sidan men hon kan fortfarande ibland gå upp på mattan och ge tips om vad de borde göra och det är helt rätt och blir så bra, säger Ann Löf.

Träning, uppvisning och graderingsceremoni
Det var många som hade samlats i IK Södras lokal för att vara med på eftermiddagens ceremoni för att hylla judo-ikonen Solveig Malmkvist Bennerström. Eftermiddagen inleddes med ett gemensamt judopass för alla. På träningen deltog allt från barn, motionärer och personer med funktionsnedsättningar till erfarna judoinstruktörer och landslagsjudokan Markus Nyman. Det var inkludering i sann Solveig-anda.

För att erhålla 7 dan krävs att personen under lång tid har gjort gedigna insatser för judon på nationell och internationell nivå och fortfarande är aktiv och sprider judons anda i den mån personen kan.

 

Publicerad: 2023-06-22

Senast uppdaterad: 2023-06-22

Visselblåsartjänst