Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Alla svenska medaljchanser inför historiskt EM

European Para Championship är det första mästerskapet någonsin att samla så många idrotter på ett och samma ställe. Den 8-20 augusti hålls tävlingarna i Rotterdam och 1500 deltagare från 45 länder väntas delta i tävlingarna. Den svenska truppen består av tävlande och ledare i fem olika idrotter.

Foto: Karl Nilsson/Parasport Sverige

Det svenska laget är redo för EM efter en lång tid av förberedelser med målet att prestera som bäst när det gäller. Det är både pallplatser och kvotplatser till Paralympics i Paris 2024 som truppen har ställt in siktet på. Sportskytten Philip Jönsson är en av de mest rutinerade i laget med en guldmedalj från Paralympics i Tokyo och flera andra mästerskaps- samt världscupmedaljer med sig i bagaget. För andra i truppen blir detta en efterlängtad mästerskapsdebut.

Pernilla Svensson är förbundskapten för sportskytte och ser framemot att mästerskapet drar igång.

– Det ska bli spännande och gänget är laddat. Vi har haft ett kort läger tidigare i sommar och därefter har var och en finlirat de sista detaljerna på hemmaplan. Känslan är stabil och formen stigande, det har sett riktigt bra ut på träningarna för Philip och resten av truppen, säger Pernilla.

Ines Lopez är sportchef för Parasport Sverige och Sveriges Paralympiska kommitté och kommer att följa tävlingarna på plats i Rotterdam.

– Det känns fantastiskt roligt att dessa mästerskap hålls på en och samma ort där många paralympiska aktiva kommer att visa Europa idrottsprestationer i världsklass. Med ett år kvar till Paralympics i Paris kommer våra idrtottare förhoppningsvis att få med sig bra kvitton på hur deras träning och satsning mäter sig mot den absoluta världstoppen.

– Vi har höga förväntningar på mästerskapet då det finns potential för pallplatser i varje idrott vi ställer upp i. Samtidigt blir det väldigt spännande att följa våra mästerskapsdebutanter som tillexempel Dilan Jacobsson i badminton samt Alexander Smedberg i goalball. Två unga killar som börjat etablera sig världstoppen på allvar och gjort fina internationella tävlingsdebuter tidigare under året, avslutar Ines Lopez.

För mer information
Ines Lopez, sportchef för Parasport Sverige och Sveriges Paralympiska Kommitté
ines.lopes@parasport.se
+46 70 440 33 15

 

Fakta - Svenska truppen 2023
8-10 aug – Judo
Oscar Widegren, J1 -90kg, Ekerö Judo

8-13 aug – Boccia
Maria Bjurström, BC3 Damer, Linköping Parasport
Christoffer Hagdahl, BC3 Herrar, FIFH Malmö

8-13 aug – Goalball
Felix Rosvall, FSBU Göteborg
Olof Ryberg, FSBU Göteborg
Fatmir Seremeti, FIFH Malmö
Piotr Lawniczak, IFAS Stockholm
Alexander Smedberg, IFAS Stockholm
Johan Pettersson, Linköping Parasport

13-20 aug – Badminton
Rickard Nilsson, SL4, Varberg BK
Dilan Jacobsson, SL4, Trollhättan BF

16–20 aug – Sportskytte
Philip Jönsson, SH2 Gevär, Mariestad SKG
Håkan Gustafsson, SH1 Gevär, Skee SKG
Yu-Jeong Bang, SH1 Pistol, Djurö SKF
Markus-Pekka Deeyer Perkiömäki, SH2 Gevär Umeå SKF

Fakta - European Para Championships 2023
Den 8-20 augusti 2023 arrangeras European Para Championships i Rotterdam.

Mästerskapet är det första någonsin att samla så många paraidrotter på ett och samma ställe och kommer att arrangeras var fjärde år i någon av Europas största städer.

1 500 idrottare från 45 länder väntas delta i tävlingarna och på programmet finns 10 olika idrotter med.

Följ den svenska truppen och senaste nytt från mästerskapet på europeanparachampionships.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad: 2023-08-03

Senast uppdaterad: 2023-08-14