Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

”Jättestort värde i att Fritidsbanken kan sänka några av trösklarna”

Bakgrundsbild inifrån en fritidsbank med idrottsprylar längd väggar och hyllor. Inklippt bild på Elin Walfridsson, kvinna i 30-årsåldern med ljus hår, inklippta bild på Fritidsbankens logotyp.

Elin Walfridsson är idrottskonsulent på Parasport Gävleborg, ett distrikt som länge samverkat med fritidsbankerna i regionen. Att distriktet och Fritidsbanken syns och verkar tillsammans har givit den lokala parasporten en stark, gemensam röst.

I Gävleborg finns fem fritidsbanker och två Sportotek. Fritidsbanker finns i Bollnäs, Sandviken, Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn.

Hur ser distriktets samarbete med Fritidsbanken ut?
– Vi som distrikt har haft lite olika samarbeten. Vi har samverkat kring prova på-aktiviteter, lovaktiviteter, Special Olympics School Days, inköp av ny utrustning, utlåning av Parasport Gävleborgs utrustning, utbildningsinsatser och spridning av aktiviteter. Vi har haft en dialog med alla fritidsbanker, vi närvarade bland annat vid en fysisk nätverksträff under våren 2022. Då höll vi också i ett fysiskt pass där man fick prova på både rullstolsbasket och goalball.

Inköpt alpinutrustning lånas ut via Fritidsbanken

För några år sedan lyckades Parasport Gävleborg, genom samverkan med Fritidsbanken, få finansiering från Bollnäs Kommun och RF-SISU Gävleborg för att köpa in två biski till Bollnäs Alpina Klubb. Genom ett utlåningsavtal lånas dessa ut av Fritidsbanken Bollnäs.

– Under de senaste vintersäsongerna har vi också, via Funkisalpint AB, utbildat fler medåkare. Medåkare skjutsar eller kör dessa biski i lift och i skidbacken. Vi har utbildat medåkare från särskolorna i Bollnäs, erbjudit möjligheten till privatpersoner och till föreningar. Bollnäs Alpina Klubb och Järvsö Alpina har idag utbildade medåkare.

De två biskis som köpts in används när särskolan har sina friluftsdagar vintertid, så att fler kan vara med i skidbacken. Föreningar och privatpersoner från Gävleborg, men också från Stockholm, svänger förbi Bollnäs och lånar när de är på väg till fjällen.-–

– Det har också i några fall varit så att kommunen har gett pengar till Fritidsbanken med syfte att köpa in parasportutrustning – då har de fört en dialog med oss, vi har inkommit med offerter och dessutom kunnat se till att fritidbankerna i länet har ett varierat utbud av utrustning, berättar Elin Walfridsson.

Sänkta trösklar ökar möjligheten till aktiv fritid

Parasportutrustning är i många fall väldigt dyrt och det är sällan det finns andrahandsutrustning att låna ut.

– Vi ser ett jättestort värde i att fritidsbankerna kan sänka några av trösklarna för våra aktiva och öka möjligheterna till aktiv fritid. Vi ser att Fritidsbanken på flera håll i vårt län finns på plats under lovaktiveter, idrottens dag och i andra sammanhang med ett utbud av utrustning. För oss är det viktigt att det finns något för alla, säger Elin Walfridsson.

”Vi blir en gemensam röst”

– Vår samverkan tillsammans med fritidsbankerna är en styrka. Vi kan tillsammans sprida vilka aktiviteter som finns lokalt och vilka föreningar som bedriver parasport. Vi kan hjälpas åt att se till att utrustning används och att fler får ta del av det. Vi blir en gemensam röst för idrottsutrustning för alla oavsett vilka förutsättningar man har – något som kan användas även idrottspolitiskt. En stor anledning till att kommunerna väljer att ge ekonomi till fritidsbankerna och rikta dessa till parasportutrustning ligger till grund för att vi syns och verkar tillsammans.

Fritidsbankerna finns utspridda i länet

Parasport Gävleborg är ett relativt stort distrikt med tio kommuner och ganska stora avstånd från norr till söder. Elin Walfridsson ser en styrka i att det finns fritidsbanker utspridda i länet.

– Om avstånden blir för långa blir det ännu ett hinder. Nu kan vi istället ge fler chansen till en meningsfull och aktiv fritid!

Har din förening eller distrikt parasportutrustning eller fritidshjälpmedel att skänka? Klicka här och fyll i uppgifterna, det tar bara någon minut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om Parasport Sveriges samarbete med Fritidsbanken? Läs mer på ParaMe.se: https://parame.se/inspiration/lana-eller-lana-ut-parasportutrustning-via-fritidsbanken/ Länk till annan webbplats.

Om du har frågor om samverkan med Fritidsbanken, kontakta Elin Ström, elin.strom@parasport.se

Publicerad: 2023-08-30

Senast uppdaterad: 2023-08-30