Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Full fart både sommar och vinter i Bollebygd

Föreningen 7H Paraalpint är en förening i Bollebygd som gillar fart, både sommar som vinter. Under förra hösten sökte föreningen återstartsstöd hos Svenska Parasportförbundet för att kunna utbilda ännu fler ledare och rekryteringsaktiviteter för barn och ungdomar med funktionsnedsättning i alla åldrar i alpint och paradownhill (cykel).

7H Paraalpint startade våren 2019 där målet med verksamheten var att sprida idrottsglädje till alla och då speciellt för de som behöver speciell utrustning för att ta sig ner för backarna antingen på skidor eller cykel. Under årens lopp har man lyckats investera i en mängd olika utrustningar som de hyr ut billigt till sina medlemmar.

Ni har sökt återstartsstöd, hur hittade ni det? Hur kom det sig att ni sökte?
Vi läste om det i nyhetsbrevet som skickas ut av Parasportförbundet till alla medlemsföreningar att det fanns möjlighet att söka återstartsstöd, vilket vi nappade på. Vi har tidigare sökt stöd för att kunna arrangerat aktivitetsdagar i en systerförening. Detta har visat sig vara ett väldigt bra sätt att hitta fler medlemmar men också ledare. Därför tog vi chansen att göra det även i den här föreningen, säger Mathias Carlzon som är en av grundarna i 7H Paraalpint.

>> Så söker du återstartsstöd till din förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad har stödet betytt för er förening?
Vårt sätt att rekrytera ledare är att genomföra utbildningar i den utrustning vi har för skidåkning och cykel. Tack vare återstartsstödet kan vi fortsätta att utveckla och arrangera dessa. Vi har utbildat totalt 12 nya instruktörer, ledare och förare i downhill det senaste året och i höstas genomförde vi en omstart i vår verksamhet på Ekerö där vi kunde rekrytera ytterligare tio nya ledare. Stödet har bidragit till att vi nu är fler som kan dela på arbetet samt framföra utrustningen säkert i liftar och backar. Vi kan arrangera fler aktiviteter som lockar fler deltagare, bara det senaste året har vi arrangerat aktiviteter och prova-på dagar som lockat närmare 70 personer, säger Mathias Carlzon.

Hur ser ni på framtiden?
– Framtiden ser väldigt ljus ut. Intresset växer hela tiden och vi har redan nu flera personer som vi kommer att utbilda som instruktörer och förare i biski i vinter. Att kunna få stöd som täcker kostnader för utbildningar och liftkort till våra ledare är väldigt värdefullt. Individer som genomgått utbildningarna och som visat intresse av att bli ledare får medverka som hjälpinstruktörer vid utbildningar eller prova på dagar. På så vis bygger vi en trygg grund och inkludering i föreningen och idrotten, säger Mathias.

Att få möjligheten att samlas och genomföra olika aktiviteter beskriver Mathias som viktig för hela förening och medlemmarna blir både peppade och engagerade.
Varje år arrangerar vi läger och klubbresor vilket är mycket uppskattat. Vi kommer ha ett läger från torsdag till söndag i Säfsen under vecka 3 för cirka 40 anmälda deltagare. Det ger så otroligt mycket på så många olika sätt att få dela allt detta tillsammans – för delad glädje är ju dubbel glädje, säger Mathias Carlzon, 7H Paraalpint.

Besök föreningens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du en funktionsnedsättning och vill prova på en motionsaktivitet eller någon gren inom parasporten?


Besök hemsidan ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du hittar över 800 föreningar i drygt 70 olika idrotter!

Vill ni som förening också ta möjligheten att söka återstartsstöd?


Nu kommer en ny chans! Läs mer om återstartsstödet.

Publicerad: 2023-09-18

Senast uppdaterad: 2023-10-05