Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Nordic Classification Conference åter på svensk mark

Under helgen arrangerades Nordic Classification Conference på Bosön. Ett 30-tal deltagare från alla de nordiska länderna fanns på plats för att diskutera samarbete, utveckling och framtid.
– Detta skapar en bra grund för att ta ytterligare steg framåt i klassificeringsfrågor, säger Lisa Lundell, nationell klassificeringskoordinator på Parasport Sverige och projektledare för Kompetenslyftet.

Att idrotta med begränsad funktionsförmåga kan göras på flera olika sätt och det finns en rad olika saker att ta hänsyn till. Klassificering är en bedömning av en idrottares funktioner och används inom parasporten för att skapa så lika förutsättningar som möjligt.

Nordic Classification Conference arrangeras var tredje år med deltagare från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Idag finns det ett begränsat antal utbildade klassificerare och konferensen är därför en viktig mötesplats där deltagarna får möjlighet att träffas och utbyta kunskap och erfarenheter.

– Det är väldigt inspirerande att träffa så många människor i ett och samma rum som har så mycket erfarenhet i ämnet. Detta skapar en bra grund framöver för att kunna ta ytterligare steg framåt inom klassificeringsfrågor inom parasporten, säger Lisa Lundell, nationell klassificeringskoordinator på Parasport Sverige och projektledare för Kompetenslyftet.

Cirka 30 personer från olika specialidrottsförbund deltog på plats och ett flertal föreläsare från internationella organisationer som IBSA, Virtus och IPC medverkade digitalt. Många av deltagarna gör detta ideellt men på uppdrag av internationella instanser, medan andra har som en av sina dagliga uppgifter att fördjupa, utbilda och utveckla arbetet kring klassificering.

– Jag tycker att samarbetet mellan de nordiska länderna är både bra och värdefullt, speciellt för oss klassificerare. Det ger en möjlighet att kunna diskutera både lösningar och utveckling. Det är första gången jag deltar i konferensen men jag ser redan framemot att få träffas igen och hoppas på att det inte dröjer tre år till nästa tillfälle. Det är alltid bra att få fylla på med information och inspiration vid sådana här tillfällen, säger Julia Solum Øren, klassificerare i sportskytte och internationell trainee i samma idrott.

Utöver forum för diskussion innehöll det tre dagar långa programmet olika valbara pass, med bland annat etik inom kvalificering där man bjöd in ledare från Parasport Sveriges stora ledarkonferens som arrangerades parallellt under helgen. Ett uppskattat inslag av både ledare och deltagare från båda konferenserna.

Nästa tillfälle för deltagarna att diskutera klassificering är en av Internationella Paralympiska Kommitténs stora forskningskonferenser, som arrangeras i Kairo i slutet av oktober. Där kommer två av helgens deltagare att hålla föredrag, Kristina Fagher och Anna Bjerkefors.

Läs mer och fördjupa dig om klassificering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2023-09-25

Senast uppdaterad: 2023-09-25