Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Tredjeplats för Sverige i B-VM

Markus Lopez var en av Sveriges sju debutanter i mästerskapet. Han blev också Sveriges främsta poängplockare. Foto: Trushkov Mikhail / WPIH

På onsdagen avslutades paraishockeyns B-VM i Astana, Kazakstan. Sverige förlorade den avgörande matchen mot Slovakien, slutade trea och får därmed spela kvar i B-gruppen.

Med i den svenska truppen till mästerskapet fanns sju debutanter och i den inledande 7–0-segern mot Finland gjorde fyra av dem mål: Christer Moberg, Caroline Persson, Markus Lopez och Hugo Liljebäck. Caroline Persson skrev med detta in sig i historieböckerna som den första kvinnliga svenska parahockeyspelaren att bli målskytt i ett mästerskap.

Sverige följde därefter upp vinsten mot Finland med seger mot Storbritannien (5–1), förlust mot Japan (0–1) och vinst mot Kazakstan (3–0).

Japan och Slovakien såg på förhand ut som Sveriges största konkurrenter i mästerskapet och så visade sig också bli fallet. Inför sista matchen, mot Slovakien, var det svenska laget tvingade att vinna för att ta en av de två platserna till VM:s A-grupp. Tyvärr släppte Sverige in ett mål redan efter 26 sekunder i den första perioden och matchen slutade till sist 4–0 till Slovakien. Sverige placerade sig i och med det på en snöplig tredjeplats och får spela kvar i B-gruppen.

Sveriges resultat

6 oktober: Finland – Sverige 0–7

7 oktober: Sverige – Storbritannien 5–1

8 oktober: Sverige – Japan 0–1

10 oktober: Sverige – Kazakstan 3–0

11 oktober: Slovakien – Sverige 4–0

Sveriges bästa poängplockare blev Markus Lopez med 10 poäng (3+7).

Publicerad: 2023-10-16

Senast uppdaterad: 2023-10-16