Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Rörelseglädje och nya vänskaper tack vare återstartsstödet

Progress Motion och Friskvårdsförening är en förening i Värmland med idrott och rörelseglädje varmt om hjärtat. Under förra året sökte föreningen återstartsstöd hos Svenska Parasportförbundet för att kunna utbilda fler ledare och genomföra rekryteringsaktiviteter för barn och ungdomar med funktionsnedsättning i alla åldrar.

När verksamheten startade var målet att sprida idrottsglädje och inspirera till aktivitet och rörelse. På kort tid har föreningen växt och idag finns det till exempel en sektion för motionslöpning och en för fotboll. Utöver detta anordnas flera aktiviteter runt om i Värmland för både anpassade skola och dagliga verksamheter.

Ni har sökt återstartsstöd, hur hittade ni det? Hur kom det sig att ni sökte?

Vi läste i nyhetsbrevet som skickas ut av Svenska Parasportförbundet till alla medlemsföreningar att det fanns möjlighet att söka återstartsstöd, vilket vi nappade på. Att kunna anordna aktiviteter med hjälp av stödet har visat sig vara ett väldigt bra sätt att hitta fler medlemmar och även ledare. Därför tog vi chansen för att kunna utveckla förenngen ännu mer, säger Gunnar Grahn som är en av eldsjälarna i Progress Motion och Friskvårdsförening.

Vad har stödet betytt för er förening?

– Tack vare återstartsstödet har vi återigen kunnat arrangera motionsloppet ”Sandbäcksloppet”. Detta är en del av kommunens idrottsfestival som genomförs under september månad. Omkring 200 deltagare från dagliga verksamheter och anpassade skolor med ledsagare deltog och det var mycket glädje bland deltagarna när de genomförde det cirka två kilometrarna runt Sandbäckstjärn. Sträckan är anpassad för alla – oavsett om man går, springer eller rullar och alla som deltar får medalj. Loppet är en aktivitet som med stor sannolikhet genererat nya medlemmar och människor som fått vetskap om föreningens existens och aktiviteter, säger Gunnar Grahn.

I samband med Sandbäcksloppet fick besökare och deltagare prova att spela fotboll och träffa Fritidsbanken som lånade ut olika idrottsprylar gratis. Det visade sig vara ett mycket lyckat koncept som nu genererat ett helt nytt fotbollslag.

Hur ser ni på framtiden?

– Intresset på dagen med Sandbäcksloppet och prova på-fotboll var så stark att föreningen startade ett parafotbollslag som tränar i en bollhall i Karlstad på onsdagar. Vi kunde också utveckla detta till en fotbollsdag där fler föreningar i närområdet deltog. Att varva träning med matcher mot andra lag är viktigt och innebär ett socialt utbyte mellan spelarna. Man hittar nya kompisar i den andra lagen och alla blir en del i en fotbollsfamilj, avslutar Gunnar Grahn.

Har du en funktionsnedsättning och vill prova en motionsaktivitet eller en idrott inom parasporten?


Besök hemsidan ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du hittar närmare 900 föreningar i drygt 70 olika idrotter!

Vill ni som förening också ta möjligheten att söka återstartsstöd?


Snart kommer en ny chans! Håll utkik på sidan om återstartsstöd, där vi inom kort kommer att informera om omgång 4 av stödet.

Publicerad: 2023-11-28

Senast uppdaterad: 2023-11-28