Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Framgångsrikt lokalt samarbete i Dals-Ed

Kollage med fyra bilder. Från vänster, flagga med Fritidsbankens gröna logotyp. En hylla med inomhusskor för fotboll. Tre personer på en gräsmatta tar en selfie. Ungdomar utövar goalball på en gräsmatta, de har ögonbindel.

Projektsamarbetet mellan Fritidsbanken och Parasport Sverige lider mot sitt slut. Efter tre år har flera nyttiga nätverk uppstått runt om i landet – mellan föreningar, Parasport Sveriges distrikt och Fritidsbanken. Ett av dessa exempel är i Dals-Ed.

Anders Johannesson jobbar på Parasport Västra Götaland och är engagerad i den lokala parasporten i Dals-Ed. Hösten 2022 startade de upp ett helt nytt parafotbollslag, Eds FF – Grunden. Till träningarna välkomnas även spelarnas föräldrar, syskon eller kontaktpersoner att vara med och träna.

– När vi drog i gång noterade vi att det var flera stycken som saknade grundläggande utrustning, alltså skor och målvaktshandskar. Så vi lånade en omgång med skor i olika storlekar från Fritidsbanken. Nu har vi skor att låna ut vid varje träningstillfälle, tillsammans med 3–4 par målvaktshandskar, berättar Anders Johannesson.

Oftast tränar laget i en inomhushall på Utsiktens anpassade gymnasieskola, en internatskola för elever med funktionsnedsättning. Där finns nu elva par skor och målvaktshandskar inför träningarna för den som inte har eget eller som har glömt.

Ett löpande samarbete med Fritidsbanken

Megan Pettersson jobbar på Fritidsbanken i Dals-Ed. Hon har följt lagets resa och ser mycket positivt på samarbetet.

– Elva par skor och ett par målvaktshandskar kanske inte låter så mycket. Men de har lånats ut cirka 150 gånger under sju månader. Det har betytt så mycket för personer att kunna delta i ett lag och ha så roligt varje vecka, säger Megan Pettersson.

Varje år arrangerar de lokala föreningarna i Dals-Eds kommun en idrottsskola i början av sommarlovet. Nu senast var även Fritidsbanken med.

– Vi gjorde gemensam sak av det, så Fritidsbanken var en del av idrottsskolan tillsammans med oss på Parasport Västra Götaland. Vi höll i flera olika prova på-idrotter, bland annat discgolf och goalball, berättar Anders Johannesson.

En av representanterna från den lokala Fritidsbanken var just Megan Pettersson.

– De flesta tyckte att det var jättekul att besöka vår station. Jag vet att de sedan dess har spelat goalball igen på aktivitetsdagar, säger Megan.

”Vi hjälper varandra”

Anders Johannesson berättar att det händer grejer även i grannkommunen Åmål. Under vintern kommer det att arrangeras en paraalpin dag ihop med en lokal slalomklubb och Svenska Parasportförbundet

– I samband med det kommer vi också att erbjuda en friluftsdag för anpassad grundskola och daglig verksamhet i Åmåls kommun. Även där kommer vi att samarbeta med Fritidsbanken för att säkerställa att alla deltagare har kläder och utrustning för att vara ute en hel dag.

Anders har blivit lite av spindeln i nätet för den lokala parasporten. Förutom att jobba på distriktet arbetar han också på internatet Utsiktens anpassade gymnasieskola.

Genom sitt nätverk kan han koppla ihop elever på skolan med föreningar. På så vis har flera elever börjat med kvällsaktiviteter inom idrott.

– Ingen har ju oändligt med medel men vi hjälper varandra och försöker använda det vi har. Jag tittar in på Fritidsbanken någon gång varannan vecka. På så sätt är det aldrig långt bort att höra av sig och låna grejer när något nytt är på gång, avslutar Anders Johannesson.

Fritidsbanken och Parasport Sverige

Under tre år (2021–2024) har Fritidsbanken drivit ett projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Projektet har fokuserat på att stärka Fritidsbankens utbud av parasportutrustning och fritidshjälpmedel runt om i Sverige. Parasport Sverige har funnits med på vägen som ett kompetensstöd och en brygga in i parasportrörelsen.

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-01-29