Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Stjärnspäckat och händelserikt på årets Malmö Open

Montage. Två paraishockeyspelare, biljardspelaren Henrik Larsson och styrkelyftaren Ali Abou Gadied.

I helgen var det idrotts- och folkfest i Malmö när den anrika parasporttävlingen Malmö Open återigen gick av stapeln. Besökarna bjöds på härliga möten, högklassig idrott – och ett svenskt rekord.

Omkring 1200 deltagare från 17 länder gjorde upp om medaljerna i 13 idrotter under helgen. En idrott som hade stor internationell prägel var goalball där nio av tio lag var utländska. Efter starkta prestationer i gruppspelet möttes tyska RGC Hansa och danska Aarhus Goalball i final, där tyskarna drog det längsta strået och vann med 7–1.

FIFH Malmö vann nationella spelen i innefotboll

I fotbollsturneringen gick det bra för arrangörsföreningen FIFH Malmö. I söndagens semifinal mot tyska InTuS Kiel Team Kiwis vann FIFH Malmö Röd med 4-1 och därefter besegrade man bosniska Oaza med 3-0 i finalen. I och med att FIFH Malmö Röd blev bästa svenska lag utsågs de även till vinnare av Nationella spelen i inomhusfotboll.

Spelarna i det bosniska laget kände sig inte allt för nedstämda efter finalförsluten.

– Det är fantastiskt att vara här. Vi reste från Bosnien till Belgrad, vidare till Köpenhamn och sen hit till Malmö. Vi ville vinna men vi gjorde vår vårt bästa. Vi har haft det roligt och träffat människor från många olika länder, säger Damir, försvarare i Oaza.

Jämnt slutspel i paraishockeyn

Norska Kråkene Moss vann samtliga matcher i paraishockeyns gruppspel, men medalj- och placeringsmatcherna bjöd på betydligt mer spänning där samtliga matcher fick avgöras på straffar. Tillslut stod tyska Weserstars som vinnare av turneringen.

– Malmö Open betyder jättemycket, både för mig personligen och för alla andra här. Jag har längtat hela året att få träffas och ha den här gemenskapen, säger Caroline Persson, spelare i FIFH Sledgehammers och svenska landslaget i paraishockey.

Svenskt rekord i ny idrott

I år var bänkpress var en nyhet på programmet och där slog Ali Abou Gadied, Stockholms AK, till med ett lyft på 118 kg i 65 kg-klassen, vilket innebar nytt svenskt rekord.

– Det känns otroligt bra! Det är första gången jag är i Malmö och jag var taggad inför tävlingarna. Jag kommer absolut tillbaka, säger han och visar stolt upp sin medalj.

Även Indoor golf var ny idrott för 2024. Där vann Henrik Olander på 218 slag, ett slag före Patrik Bohlin på andra plats. Lars Lindeberg kom trea på 222 slag.

Stjärnorna levererade

På plats i Malmö fanns flera paralympier och världsstjärnor i flera idrotter. Biljardstjärnan Henrik Larsson levde upp till förväntningarna när han vann European Wheelchair Masters 2024 9-Ball på fredagen och tog en andra plats i Malmö Open 8-ball Challenge 2024 på lördagen. Läs mer om Malmö Open-biljarden på Svenska Biljardförbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I boccians klass BC3 möttes paralympierna Maria Bjurström och Christoffer Hagdahl i final. Resultatet skrev till 0-7 i Hagdahls favör. Svenska Bouleförbundet var på studiebesök i Malmö för att bland annat titta närmare på just boccian. Läs mer om besöket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bordtennisens turnering samlar alltid många tävlande på Malmö Open. Emil Andersson och Daniel Gustafsson besegrade Peter Rosenmeier och Henrik Brammer i klassen Double Standing. Lagkamraterna Andersson och Gustafsson ställdes också mot varandra i singelspelets elitklass, där Emil Andersson stod som vinnare. Även andra framträdande namn levererade fina resultat i sina respektive klasser, så som Alexander Öhgren och Will Bayley (Storbritannien).

Nu är det mindre än ett år kvar till Malmö Open 2025. Vi ses då!

Resultat i alla idrotter hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du börja idrotta?


Hitta din närmaste idrottsförening på parame.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Publicerad: 2024-02-12

Senast uppdaterad: 2024-02-13

Visselblåsartjänst