Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Till minne av Hans Lindström

Hans Lindström i svart kostym, röd fluga och glasögon.

Vi har nåtts av beskedet att Hans Lindström, en av parasportens pionjärer, har lämnat oss den 7 februari. Hans uträttade under flera decennier betydelsefullt arbete för utvecklingen av parasporten både nationellt men kanske allra mest internationellt.

Hans egen idrottsbakgrund var simning där han under femtiotalet var en elitsimmare i simklubben Neptun med flera svenska mästerskap, och i landslaget. En trafikolycka 1960 ledde till en underbensamputation och på så sätt kom Hans i kontakt med parasporten.

Hans förmåga att organisera, strukturera, utveckla och genomföra nya åtgärder och aktiviteter färgar mycket av hans gärning inom parasporten. Denna förmåga såg dåvarande Svenska Handikappidrottsförbundet och Hans knöts till simlandslaget, som både tränare och ledare. Den egna simningen släppte han inte utan deltog vid flera Paralympics och vann medaljer i sin klass.

Hans var en av grundarna till den första internationella idrottskommittén inom parasporten, i simning 1970.

1974 deltog Hans vid en kongress med International Sports Organization for the Disabled (ISOD) i Stoke Mandeville. Under en kafferast kom de svenska delegaterna överens om att lansera Örnsköldsvik som platsen för de första paralympiska vinterspelen och beslutet föll väl ut för Sveriges del. 18 månader senare, 1976, invigdes spelen av kung Carl XVI Gustaf.

1977 valdes Hans till Technical Officer i dåvarande ISOD, som var en föregångare till Internationella Paralympiska Kommittén (IPC). I den rollen tog han initiativet till och ledde arbetet med att skapa den första internationella regelboken för personer som var amputerade, synskadade och ”les autres” (övriga personer med funktionsnedsättning).

1984 tog Hans ett av sina viktigaste initiativ i den internationella utvecklingen av parasporten. Han utformade då ett förslag och program till ett seminarium som kom att äga rum i Arnhem 1987. Seminariet ledde till att man tillsatte en grupp för att utarbeta en konstitution till det som senare blev IPC.

IPC bildades 1989 och Hans valdes till kommitténs första Technical Officer. Det innebar ansvar för både sommar- och vinterparalympics. Denna roll hade Hans fram till 1997 då han var med och bildade Europeiska Paralympiska Kommittén (EPC) och blev dess första president.

Hans brann verkligen för utvecklingen av idrott för personer med funktionsnedsättning. Under åren 1998–2000 var han också president i European Sports Federation for Persons with mentalt handicap (INAS Europe, numera Virtus).

Under denna tid hann Hans dessutom med att sitta i styrelsen för dåvarande Svenska Handikappidrottsförbundet och var generalsekreterare under åren 1979 till 1998 och ansvarig för förbundets internationella arbete fram till 2001.

I samband med Paralympics i Salt Lake City 2002 mottog Hans The Paralympic Order, som är den högsta utmärkelsen inom den paralympiska rörelsen. 2008 valdes Hans in i den svenska parasportens Hall of Fame som medlem nummer 5.

En av vår tids och parasportens största ledare har lämnat oss. Våra tankar går till hustrun Barbro och övriga familjen.

Vila i frid Hans!


Åsa Llinares Norlin, ordförande Parasport Sverige

Stig Carlsson, ordförande Parasport Västra Götaland och f.d. generalsekreterare Svenska Handikappidrottsförbundet (numera Parasport Sverige)

Bo Sköld, generalsekreterare Parasport Sverige

Publicerad: 2024-02-19

Senast uppdaterad: 2024-02-19