Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Inför historiska SM i längdskidor: "Bra för utvecklingen"

Ellen Westerlund under en tävling i Östersund 2023.

Ellen Westerlund är en av landslagsåkarna som tävlar på SM.

SM-veckan pågår för fullt i Luleå och Boden. Imorgon och på lördag avgörs para-SM i längdskidor, och det är första gången någonsin som paralängdåkare tävlar på SM-veckan.
– Det är helt klart en milstolpe, säger Tommie Jirhed, ordförande för Svenska Parasportförbundets kommitté för längdskidor och skidskytte.

Det kommer att bli ett litet men starkt startfält på Pagla Skidstadion i Boden, med bland annat flera landslagsåkare på startlinjen. Imorgon fredag körs 10 km klassiskt och på lördag avgörs 5 km fristil. Tommie Jirhed, som kommer att agera tävlingsledare, tycker att SM-veckans besökare borde spana in para-SM lite extra.

– Åkarna är taggade och åskådarna kommer att få se något nytt. Våra åkare har ju andra förutsättningar och det är spännande att se hur de tar sig an sina lopp, säger han.

Jirhed menar att det gynnar paralängdskidåkningen att SM-tävlingarna avgörs på SM-veckan.

– Det är bra med uppmärksamhet. Vi arbetar ju för att öka medvetenheten, kunskapen och att fler föreningar satsar på parasporten, utbildar sina ledare och får i gång paraverksamhet. Vi vill få snöbollen i rullning och att paraklasser ska bli en naturlig del av alla skidtävlingar.

Se deltagar- och resultatlistor för SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på smveckan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du prova på längdskidåkning?

Hitta din närmaste förening på www.parame.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-03-21

Senast uppdaterad: 2024-03-24