Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Parasport Sverige och Mittuniversitetet samarbetar i ny studie

Utomhusmiljö, skidstadion. Två snöskolöpare är med stora steg på väg mot mål. I bakgrunden hejar publik. Det är kväll och strålkastarna lyser upp snön.

Våren 2024 genomförs en studie med syftet att fler personer med intellektuell funktionsnedsättning ska vilja vara med i en idrottsförening och tycka att det är roligt med idrott.

Mittuniversitetet kommer under våren 2024 att genomföra en intervjustudie med Parasport Sverige som samarbetspartner. Syftet med studien är att öka förståelsen för hur anpassningar av idrottsföreningsverksamheten kan gynna idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.

– Hur kan vi i våra svenska idrottsföreningar göra mer rätt, så att idrottare med intellektuell funktionsnedsättning känner att de trivs, är motiverade och vill utvecklas? Det är något som vi i detta forskningsprojekt vill bidra med mer kunskap om, säger Marie Ohlsson, institutionen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet.

Anonyma intervjuer med både idrottsaktiva med intellektuell funktionsnedsättning och ledare i föreningar kommer utgöra underlaget i studien. Resultatet kommer att delas med Parasport Sverige, som också är stöttande part i att sprida inbjudan till studien.

Presentation av resultatet sker under hösten 2024. Resultatet kommer att finnas tillgängligt för Parasport Sverige och andra specialidrottsförbund i det fortsatta arbetet med idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Forskningsassistent i studien är Johanna Oskarsson, projektledare på Parasport Sverige.

Har du idrottat aktivt i en idrottsförening i minst 1 år? Delta i studien.

Har du varit ledare i en idrottsförening i minst 1 år? Studien för ledare är nu stängd.

Publicerad: 2024-03-22

Senast uppdaterad: 2024-04-05