Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Tuffa förhållanden när SM i längdskidor avgjordes i Boden

Ellen Westerlund i en nedförsbacke på SM i Boden.

Ellen Westerlund, Vårby IK. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån.

Idag avslutas SM-veckan i Luleå/Boden. En nyhet i år var att längdskidåkningens paraklasser var med på programmet för allra första gången. Ellen Westerlund, Pontus Hamrin, Rasmus Adervall och Kristin Björfeldt var de åkare som lyckades bäst i det besvärliga vädret och tog guld.

I fredags eftermiddag avgjordes 10 km klassisk stil och i lördags var det dags för 5 km fri stil.

– Tävlingarna gick överlag bra, trots tuffa väderförhållanden särskilt på fredagen. Det var blötsnö, kladdigt före och besvärligt för åkarna. Bitvis fick de springa för att det inte gick att glida, säger Tommie Jirhed, tävlingsledare och ordförande för Svenska Parasportförbundets kommitté för längdskidor och skidskytte.

Dubbla guld

Trots vädret visade Ellen Westerlund, Vårby IK, styrka och tog guld i båda loppen i klassen LW1-9 för åkare med rörelsenedsättning.

– Det är stort att ta två guld, särskilt när det är ett historisk SM. Jag är mest nöjd med lördagens 5 km fristil. På fredagens 10 km klassiskt var det vallastrul men jag fick ändå skidor som funkade bra fram till upploppet då det klabbade och jag behövde springa, säger hon.

Guldmedaljörer i I-klassen

I klassen för åkare med intellektuell funktionsnedsättning tog Rasmus Adervall, Myssjö-Ovikens IF, guld på 10 km klassiskt och Pontus Hamrin, Västerås Skidklubb, guld på 5 km fri stil. I damklassen tog Kristin Björfeldt, Sya Skidklubb, guld på båda distanserna.

– Det var tungt eftersom det snöade så mycket, men det var ändå en fin bana. Jag körde på skinskidor för vi hittade inget bättre alternativ och då sög det fast, sa Pontus Hamrin till SVT Sport efter loppet över 10 km.

Vinnaren Rasmus Adervall höll med om vädret.

– Det var jobbigt, i första backen fastnade det snö under skidorna, men annars känns det bra.

Resultat SM 10 km klassisk stil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat SM 5 km fri stil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Klicka på bilden för att se inslag från SVT Sport:

Bild på Pontus Hamrin med texten "Skidor ger mig glädje"

Vill du börja åka längdskidor?

Hitta din närmaste förening på ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2024-03-26

Senast uppdaterad: 2024-03-27

Visselblåsartjänst