Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Jämna matcher väntas på SM i rullstolsrugby

En spelare håller bollen med båda händerna letar efter passningsmöjligheter.

I helgen spelas SM i rullstolsrugby i Uppsala. Lagen som tävlar om medaljerna är Köping Hillbillies, Norrbacka HIF Vikings, Nacka HI Spiders och Gothenburg Lions.
– Det kommer att bli väldigt spännande. Flera lag har chansen att ta hem guldet, säger Cecilia Par, tävlingsansvarig i Svenska Parasportförbundets rullstolsrugbykommitté.

Årets SM avgörs 13–14 april på Fyrishov i Uppsala. Arrangörsförening är Uppsala Parasportförening UHI som är ny inom rullstolsrugbyn och det blir första gången som föreningen arrangerar rugby-SM.

– De kommer in som ny arrangör med härlig energi och många idéer. Det ska också bli roligt att vara på en ny plats, Fyrishov, med bra faciliteter och läktare, säger Cecilia Par, tävlingsansvarig i Svenska Parasportförbundets rullstolsrugbykommitté.

Patrik Almblad på Uppsala Parasportförening UHI berättar att föreningen verkligen har satsat på evenemanget.

– Vi vill lyfta och visa upp rullstolsrugbyn, göra SM ännu bättre och att sporten hittar tillbaka till sin storhetstid, säger han.

Prestige mellan lagen

Imorgon lördag invigs mästerskapet av Tobias Smedberg, kommunalråd och ansvarig för sportfrågor i Uppsala, och därefter väntar gruppspel. Final och bronsmatch spelas på söndag eftermiddag. Publiken kommer att få se hårda tag, fart och smällar men också teknisk skicklighet och vass taktik.

Regerande svenska mästarna Nacka HI Spiders och vinnarna av Svenska Rullstolsrugbyligan Köping Hillbillies ställs mot Norrbacka HIF Vikings och Gothenburg Lions.

– Det är fyra skickliga lag och det är prestige mellan dem. Spelarna är taggade och det är en del trashtalk med glimten i ögat, säger Patrik Almblad.

Nykomlingarna får känna på hetluften

I samband med SM kommer Uppsala Gårillas att spela två träningsmatcher mot lag som utgörs av blandade spelare från de fyra SM-lagen.

– Spelarna i Gårillas har inte hunnit klassificeras och kan därför inte tävla på SM. Men de här träningsmatcherna gör att de får komma in i hetluften, känna på matchspel och få erfarenhet. Förhoppningsvis kan de spela i rullstolsrugbyligan nästa säsong, säger Cecilia Par.

Alla som vill se en fartfylld och tuff idrott är välkomna till Fyrishov i helgen. Fri entré. Välkomna!

Se spelschema på SM och följ resultaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-04-12

Senast uppdaterad: 2024-04-12

Vill du börja spela rullstolsrugby?

Besök ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta föreningar nära dig.