Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Svenskt VM-brons i paraishockey

Målvakten Ulf Nilsson räddar en puck från en norsk klubba.

Ulf Nilsson utsågs till turneringens målvakt på B-VM 2024. Fotot är taget vid ett tidigare tillfälle.

Svenska landslaget i paraishockey åkte till B-VM i norska Skien med medalj som målsättning – och det lyckades man med. Sverige tog bronset efter vinst i tre av fem matcher.

I den första matchen besegrades Kazakstan med 3-1, i en match som var relativt jämn. I den andra matchen städade Sverige enkelt av Frankrike med siffrorna 12-1.

På onsdagsförmiddagen väntade betydligt svårare motstånd, Tyskland, som tillsammans med Norge sågs som storfavorit inför mästerskapet. Redan på uppvärmningen såg de tyska spelarna ut att ha mer energi än svenskarna, men Sverige stod ändå upp bra under stora delar av matchen. Slutresultatet skrevs dock till 4-0 i Tysklands favör.

Efter spelledigt på torsdagen ställdes Sverige mot hemmanationen Norge på fredagskvällen. En riktig måstematch i kampen om de två uppflyttningsplatserna till A-VM. Innan matchen hade Norge en målskillnad på 50-0 och toppade gruppen, och det visade sig att grannarna i väst skulle bli för svåra för det svenska laget. Norge vann matchen med 3-0.

Får spela vidare i B-VM

I och med förlusten mot Norge försvann Sveriges chanser till uppflyttning till A-VM, men bronsmedaljen var fortfarande kvar inom räckhåll. På lördagen spelade Sverige sin sista match, där Storbritannien stod för motståndet. Britterna låg sist i gruppen, på nedflyttningsplats till C-VM, och hade allt att spela för men motivation slog inte klass denna gång. Det svenska laget vann med klara 12-0 och säkrade bronsmedaljen.

Norge och Tyskland möttes i mästerskapets allra sista match – som blev en indirekt final om guldet. Norrmännen drog det längsta strået och vann med 4-3 efter förlängning. Guld till Norge, silver till Tyskland och brons till Sverige. Storbritannien slutade sist i gruppen och får spela C-VM nästa säsong.

Svenska spelare prisades

Flera svenska spelare utmärkte sig under mästerskapet. Markus Lopez blev precis som i fjol bästa svenska poängplockare med 19 poäng (10+9), och han utsågs till turneringens forward. Ulf Nilsson utsågs till turneringens målvakt och Hugo Liljebäck kom med sina 13 assister trea assistligan.

Tabellen

Placering

Lag

V

F

ÖTV

ÖTF

+/-

P

1

Norge

4

0

1

0

+54

14

2

Tyskland

4

0

0

1

+54

13

3

Sverige

3

2

0

0

+18

9

4

Kazakstan

2

3

0

0

-8

6

5

Frankrike

0

4

1

0

-60

2

6

Storbritannien

0

4

0

1

-58

1


Se resultat och statistik här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-04-22