Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Stolpe ut för Sverige i B-EM – får spela C-EM nästa år

En svensk spelare sitt på mållinjen.

Foto: IBSA Goalball European Championship B Italy 2024 (facebook.com/goalballeuropeanchampionshipb)

Svenska landslaget i goalball var nykomlingar på B-EM efter att ha vunnit C-EM i Rotterdam på ett övertygande sätt i fjol. Målsättningen inför årets mästerskap var att hålla sig kvar i B-divisionen, men skador och oflyt satte stopp för det svenska laget.

I den första matchen ställdes Sverige mot ett favorittippat Montenegro och det svenska laget överträffade förväntningarna, vinst 7-3.

I den andra gruppspelsmatchen väntade Polen, som precis som Sverige vann sin första match. Det svenska laget gick fram till en 2-0-ledning i första halvlek och vid ställningen 2-1 gjorde Felix Rosvall en superräddning som hyllades stort i sociala medier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Trots räddningen vände Polen matchen till 3-2 innan den återigen svängde, och i paus ledde Sverige med 4-3. Andra halvlek var fortsatt jämn men Polen drog det längsta strået och vann matchen med 8-7.

På eftermiddag samma dag ställdes Sverige mot Frankrike. Fransmännen tog ledningen med 1-0, men Sverige vände till 1-3 och laget ledde även med 2-4. Matchen var böljande och målrik och i paus stod det lika, 6-6. Om den första halvleken var målrik var den andra halvleken det motsatta. Det enda målet gjordes av Frankrike, stolpe in. Slutresultatet skrevs till 7-6 och Sverige förlorade återigen snöpligt i en jämn match.

Måstematch mot Belgien

Efter tre spelade matcher låg Sverige på fjärde plats i grupp B. Lördagens match mot Belgien skulle därmed avgöra lagets öde. Vid vinst hade Sverige hade en teoretisk chans att nå andraplatsen, men en förlust skulle innebära en sistaplats i gruppen och därmed nedflyttning till C-EM.

Inför matchen hade rutinerade Fatmir Seremeti, som spelat bra under mästerskapet, skadat sig och kunde enbart bidra i det defensiva spelet. Detta påverkade såklart matchen där Belgien gick ifrån till en 3-0-ledning i första halvlek. Sverige reducerade två gånger om, men Belgien hade en 6-2-ledning i paus. I andra halvlek rann hoppet ur det svenska laget, Belgien gjorde ytterligare tre mål och vann matchen med 9-2. Sverige slutade därmed sist i grupp B och degraderingen till C-EM var ett faktum.

Placeringsmatch mot Italien

Igår söndag spelade Sverige sin sista match i mästerskapet när laget mötte hemmnationen Italien, som kom sist i grupp A, i en match om placering 9 och 10.

Sverige inledde bra och gjorde 1-0 genom Piotr Lawniczak efter mindre än två minuter. Matchen var jämn, inget av lagen ledde med mer än en boll i taget i den första halvleken och i paus var ställningen 3-3. Vid ställningen 4-4 i andra halvlek sköt Italien ett skott i stolpen som studsade ut på en svensk rygg och in i mål. Ett olyckligt baklängesmål för Sverige. Efter det drog Italien iväg till 8-4 innan Sverige fick in två tröstmål. 8-6 till Italien.

Det är ett besviket svenskt laget som åker hem från Lignano Sabbiadoro. Flera av matcherna var oerhört jämna och med lite tur hade det kunna gå en annan väg, men Sverige har ett ungt lag och det finns tro på framtiden.

Sveriges resultat i B-EM 2024


Torsdag 6/6

Gruppspel:
Montenegro - Sverige 3-7

Fredag 7/6

Gruppspel:
Sverige - Polen 7-8
Frankrike - Sverige 7-6

Lördag 8/6

Gruppspel:
Sverige - Belgien 2-9

Söndag 9/6

Placeringsmatch 9-10:
Italien - Sverige 8-6

Följ goaball

Du kan se mästerskapets alla matcher i efterhand på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan också hitta resultat, rapportering och bilder på mästerskapets Facebook-sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Följ Sweden Goalball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Facebook för att få senaste nytt från det svenska landslaget.

Publicerad: 2024-06-10

Senast uppdaterad: 2024-06-10

Vill du börja spela goalball?

Besök ParaMe.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta föreningar nära dig.