Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Universitetskursen som ökar kunskapen om parasporten

En gruppbild från kursträffen på Bosön. Deltagarna sitter i sportrullstolar på löparbanan.

Deltagarna provar sportrullstolar på kursträffen på Bosön.

Våren 2024 hölls för första gången ”Parasport för idrottsförbund och idrottsförening”. Distanskursen på Mittuniversitetet riktar sig till tränare eller verksamhetsutvecklare i parasport på olika nivåer inom idrottsrörelsen.
– Föreläsningarna var fantastiska och upplägget superbra, säger kursdeltagaren och alpintränaren Julie Améen.

Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng och är framtagen av Parasport Sverige tillsammans med riksidrottsuniversiteten Mittuniversitetet, Gymnastik- och idrottshögskolan GIH och Riksidrottsförbundets elitstöd. Från mitten av januari till slutet av maj läste 20 deltagare kursen på distans med en studietakt på 25%. Deltagarna var föreningstränare samt verksamhetsutvecklare och idrottskonsulenter från flera olika idrottsförbund med tillhörande distriktsförbund.

Under våren fick de bland annat lära sig om parasportens organisation och regelsystem, hur olika funktionsnedsättningar påverkar träning och prestation, vad det finns för olika typer av utrustning och om skaderisk och sjukdomar. Syftet är att höja kompetensen i parasport hos idrottsförbund och föreningar.

– Vi vill bidra till att öka kunskapen för att på så sätt inkludera idrott för personer med funktionsnedsättning ännu bättre i idrottsrörelsen. Alla ska ha möjlighet att vara en del av idrotten, säger kursledaren Marie Ohlsson, som också är ansvarig för utvecklingen av kursen tillsammans med Anna Bjerkefors på GIH.

”Föreläsningarna var fantastiska”

Kursen innehöll 15 digitala föreläsningar där forskare, aktiva, tränare och andra experter delade med sig av sin expertis. Därtill anordnades flertalet seminarier och praktiska övningar. För att godkännas och tillräkna sig 7,5 hp fick deltagarna också lämna in en skriftlig rapport kopplat till träningslära inom parasporten.

– Det var ett superbra upplägg! Att kursen är digital gör att fler kan vara med. Föreläsningarna var fantastiska och det var bra att man kunde se på dem i efterhand, säger deltagaren Julie Améen, som till vardags är tränare i paraalpint.

I mitten av mars hölls också en obligatorisk kursträff på Bosön i Stockholm. Under två dagar fick deltagarna träffas, diskutera, utbyta erfarenheter, prova på olika paraidrotter och träna praktiskt tillsammans.

– Träffen på Bosön gav mest. Man fick träffa alla och i lugn och ro prata om idéer och utbyta erfarenheter, säger goalballtränaren Arvid Ryberg.

Kursledare Marie Ohlsson håller med.

– Vi hade en fantastisk träff. Så många kloka personer i samma rum som diskuterar utmaningar, utveckling, normer och framför allt hur vi ser på idrottsrörelsen tillsammans med idrottare med funktionsnedsättning.

Behövs fler engagerade i parasporten

För att parasporten ska utvecklas och för att skapa bättre förutsättningar för de aktiva behövs fler engagerade personer, på alla nivåer.

– Vi vill få fler att förstå att tröskeln till engagemang inte behöver vara så hög. Säg inte 'det passar inte mig' utan att ha provat först. Våga testa! Den här kursen ger dig kompetens och verktyg som gör det enklare och tryggare, säger Marie Ohlsson.

Publicerad: 2024-09-09

Senast uppdaterad: 2024-09-19

Sök till utbildningen

Nu kan du söka till nästa omgång av Parasport för idrottsförbund och idrottsförening, med kursstart januari 2025.

Sista ansökningsdag är den 15 november 2024.

Läs mer om hur du ansöker

Tidigare deltagare om kursen

Arvid Ryberg, tränare goalball:

Det är en väldigt bra första fot in i parasporten. Man får kunskap, struktur och knyter viktiga kontakter.

Läs mer om vad Arvid tycker om kursen. Öppnas i nytt fönster.

Julie Améen, tränare alpin skidåkning:

Jag tycker att man ska gå den här kursen för våra paraidrottares skull. De är värda bra ledare med rätt kompetens.

Läs mer om vad Julie tycker om kursen. Öppnas i nytt fönster.