Gå till innehåll
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Parsport Sveriges och idrottsrörelsens säkerhetsarbete

Nedan följer information som är viktig för dig att ta del av gällande vårt och idrottens säkerhetsarbete.

Terrorismen utgör ett betydande hot i dagens samhälle. Som vi har sett på många platser i världen kan attentat ske när som helst och var som helst utan förvarning. Om vi är medvetna om terrorhotet kan vi minska det och därigenom öka vår säkerhet. Även inom Parasport Sverige måste vi ta hoten på allvar och öka säkerhetstänkandet, såväl vid resor som vid arrangemang i Sverige och utomlands. särskilt vi då jobbar med en extra sårbar grupp i dessa avseenden.

Redan tidigare under hösten höjde säkerhetspolisen den bedömda terrorhotsnivån i Sverige till fyra på en femgradig skala. Det är viktigt att säkerhetsaspekten kommer in tydligt i planering och genomföranden av evenemang och tävlingar.

Skalan för hot är femgradig. Från 1 Inget identifierat hot till 5 Mycket högt hot. Källa: MSB

Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och attentatshotet från framför allt våldsbejakande extremism har ökat. Det är ett allvarligt läge och Säkerhetspolisen bedömer att det kommer att kvarstå en längre tid. Riksidrottsförbundet (RF) följer noga händelseutvecklingen och står i löpande kontakt med Polismyndigheten.

Genomtänkt säkerhetsarbete kan göra skillnad

Historien visar att genomtänkt säkerhetsarbete tillsammans med en allmän vaksamhet och försiktighet gör skillnad och kan minska riskerna.

Arrangemang

Alla som arbetar med arrangemang bör läsa den informationen Idrottsrörelsens terrorberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från RF och ladda ned den säkerhetsguide för evenemang som finns att hämta gratis på MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I guiden finns konkreta checklistor och tips, och beroende på omfattningen av ditt arrangemang kan du använda guiden som en uppslagsbok.

Vi rekommenderar starkt att alla som har ansvar för tävlingar, läger, prova på-aktiviteter eller liknande arrangemang går onlineutbildningen Idrottsrörelsens terrorberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som RF erbjuder. Det kräver att man anger lösenordet utbitb2022, registrerar ett konto hos RF/SISU och köper en kod för 10 kronor. Utbildningen tar cirka en timme.

Parasport Sveriges råd

Från Parasport Sveriges sida analyserar vi situationen och räknar med att komma med mer detaljerade riktlinjer, men i det korta perspektivet ger vi följande råd:

Vid tävling eller annat arrangemang

  • Även om tillstånd normalt inte krävs för tävling eller läger i exempelvis en idrottshall bör den lokala polismyndigheten informeras om varje arrangemang.

  • Varje tävling eller annat arrangemang som samlar mer än 30 personer bör ha en utsedd säkerhetsansvarig som ska ha gått RF:s onlineutbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
    (Ange lösenordet "utbitb2022", registrera ett konto hos RF/SISU och köp en kod för 10 kronor).

  • Vid arrangemanget ska det alltid finnas en person med uppsikt över inpasseringen.

  • Totalt väskförbud

Information om väskförbud:

Den 31 oktober 2023 införde Polisen totalt väskförbud i samband med vissa offentliga tillställningar – se informationen här nedan.

TOTALT VÄSKFÖRBUD – UNDANTAG ENDAST PGA MEDICINSKA SKÄL
Villkor: Det är inte tillåtet att ta med väskor in på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten. Undantag får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten. Väskor som är tillåtna ska kontrolleras innan besökaren går in på tillställningen/sammankomsten.

Vad är medicinska skäl och hur ska det kontrolleras? Polisen kommer inte att ställa krav på läkarintyg eller liknande. Det får arrangören kontrollera på det sätt som man finner lämpligt. Väskan ska kontrolleras.

När?

  1. Vid större idrottsarrangemang som genomförs på arenor, i annan stor lokal eller motsvarande.
  2. Samtliga arrangemang avseende landslag i de olika sporterna/idrotterna kommer att omfattas.
  3. Specifikt avseende fotboll och hockey så kommer exempelvis Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott att omfattas.

För andra arrangemang, som inte omfattas av ovanstående, kan följande villkor bli aktuellt:

FÖRBUD ATT TA IN STÖRRE VÄSKOR
Villkor: Det är inte tillåtet att ta med väskor som är större än 40x40x20 cm (höjd x bredd x djup) in på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten. Väskor som är tillåtna ska kontrolleras då besökaren går in på den offentliga tillställningen/allmänna sammankomsten.

När?

  1. Arrangemang där det bedöms finnas ett behov, men det är för långtgående att ha ett totalt väskförbud.
  2. Exempel på parametrar som spelar in: lokal/plats, antal deltagare, karaktär av särskilt slag.

Det kommer också att finnas arrangemang där det inte är aktuellt med något väskförbud eller begränsning av storleken på väskan. Vilka arrangemang som detta är måste dock bedömas i varje enskilt fall.

Eventuella frågor hänvisas till RF:s säkerhetsansvariga Lena Sahlin, lena.sahlin@rfsisu.se.

Vid tävlingar utomlands och andra resor

  1. När svenska paraidrottare och ledare reser på tävlingar utomlands rekommenderar vi för närvarande att den blågula jackan och liknande klädsel enbart används på tävlingsarenan.

  2. Komplettera truppen med en särskild utsedd säkerhetsansvarig (kan vara en av ledarna) som kan ansvara för riskanalys, bedömningar, samverkan internt och externt med mera.

  3. Alla ledare ska ha gått onlineutbildningen som RF erbjuder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (ange lösenordet utbitb2022, registrera ett konto hos RF/SISU och köp en kod för 10 kronor).

  4. Läs på och ta reda på vad som gäller i landet som ni ska resa till.

  5. Följ de råd som UD utfärdar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  6. Alla som reser bör kontrollera sina försäkringar.

  7. Ladda ner appen ”UD Resklar” (för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.eller iPhone Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.), aktivera push-notiser och se till att skriva upp alla ledare och aktiva på ”Svensklistan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”.

  8. Skriv upp och upprätta relevanta kontakter i det land ni åker till, som exempelvis Svenska Ambassaden, arrangörens säkerhetschef, hotellets säkerhetschef etc.

  9. Identifiera eventuella sårbarheter som kan kräva särskilda åtgärder. Till exempel:

    - Transport till och från flygplatsen.
    - Boende: vilket våningsplan, evakueringsplan, var måltiderna intas och i vilken omfattning andra hotellgäster beblandas med laget/utövarna.
    - Transport till och från tävlingsplatsen.
    - I vilken omfattning utövare och ledare kan röra sig fritt utanför boendet
    - Arrangörens säkerhetsplan vid det fall olika former av manifestationer/incidenter äger rum.
    - Information till utövarna för ökad säkerhetsmedvetenhet.
    - Upprätta en digital förberedd kanal för att enkelt och snabbt komma i kontakt med anhöriga.

Vidare finns ytterligare information för varje land på Sweden Abroad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med aktuell bedömning om eventuell hotbild, aktuella händelser samt allmänna råd till svenska resenärer.

Vid frågor:

Kontakta kansli@parasport.se för att slussas till rätt person snabbt.

Frågor kan också ställas till RF:s säkerhetsansvariga Lena Sahlin på lena.sahlin@rfsisu.se.

Publicerad:

Uppdaterad:

Kontakta oss

Vid frågor:

Kontakta kansli@parasport.se så slussas du till rätt person.