Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Louise Etzner Jakobsson "Jag har fått uppleva två Paralympics och hoppas att få göra det en tredje gång”

Louise Etzner Jakobsson i full fart mot Paralympics i Paris  2024

Louise Etzner Jakobsson i full fart mot Paralympics i Paris 2024

Louise Etzner Jakobsson är en av Sveriges mest framgångsrika paralympiska dressyrryttare med medaljer från många stora internationella mästerskap på sin meritlista.

Hon har sedan tidigare en silvermedalj från Paralympics i Tokyo 2020. Sin paralympiska debut gjorde Louise i Rio de Janeiro 2016, där hon tog två bronsmedaljer.

Målet inför den här säsongen är att återigen få representera Sverige i Paralympics och att få uppleva sitt tredje Paralympics i Paris

Vad betyder drömmen om Paralympics för dig?
– Den betyder mycket. Det hjälper till att motivera träning, hård träning!

Varför tycker du att Paralympics är viktigt?

– Det är fantastiskt roligt att få representera sitt land på en sån enorm tävling med människor från hela världen. Det är en stor gemenskap och det är väldigt roligt att vi har kvalat in ett helt lag som kan åka dit.

Hur skulle du säga att idrotten har hjälpt dig?

– Idrotten har hjälpt mig otroligt mycket efter det att jag skadade mig. Utan min ridning och min aktivitet ihop med hästar så tror jag aldrig att jag hade kunnat lära mig allt jag har gjort. Det har hjälpt att kunna komma tillbaka till livet och bli så lik mig själv som jag var innan jag skadade mig. Utan ridningen och hästarna tror jag inte att det finns någonting som fått mig att anstränga mig så hårt som de gjorde.

Vad skulle du säga till ditt tioåriga jag om du fick chansen?

– Du har ingen aning vad som väntar dig i livet, det kommer vara både plus och minus men tänk vad mycket fantastiskt du kommer att få uppleva efter en så allvarlig skada som du kommer att vara med om. Skadan förändrade livet jättemycket och gjorde att det blev fruktansvärt jobbigt under flera år.

Sen hjälpte hästarna mig att komma tillbaka. När jag kom med i parasporten så öppnade sig nya dörrar, jag fick ett lite annat perspektiv. Jag har fått resa runt i världen, träffat många underbara människor och lärt känna nya vänner. Paravärlden tycker jag är en öppnare, vänligare värld där jag upplever att alla människor vet hur hårt alla anstränger sig och hur alla får jobba hårt - men ändå med glädje

Har du något mål?

– Paris är mitt stora mål. Jag har fått uppleva två Paralympics och hoppas att få göra det en tredje gång.

 

Fakta

Louise Etzner Jakobsson

Förening: Wisby Ridklubb
Född: 1960
Bor: Klintehamn

Bilden visar den paralympiska dressyrryttaren Louise Etzner Jakobsson

Louise Etzner Jakobsson

Publicerad: 2024-03-30

Senast uppdaterad: 2024-03-27