Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Gemenskap på familjeläger

Inomhusmiljö, klätterhall. En ung man och hans mamma står och tittar upp på klätterväggen. De har matchande lägertröjor.

Parasport Sveriges projekt Tillsammans anordnade nyligen ett läger i Umeå för familjer med barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Deltagare fick chansen att vara med på Hjälteloppet, prova nya idrotter och gå en hinderbana i skogen under ett familjelopp.

Sista helgen i maj arrangerade Parasport Sveriges projekt Tillsammans sitt andra familjeläger i ordningen. Den här gången blev det i Umeå i samband med Parasport Challenge och Hjälteloppet. Lägret riktade sig till barn och ungdomar mellan 8 och 26 år med intellektuell funktionsnedsättning, samt deras syskon och föräldrar.

Syftet med projektets familjeläger är att ge familjerna ett tillfälle att mötas och utbyta erfarenheter i en aktiv och inspirerande miljö.

Familjerna som var med i Umeå kom från hela landet, och det var både föräldrar, assistenter, syskon och mor- och farföräldrar som följde med.

Hjälteloppet, zumba och idrottspass

Dagarna inleddes med Hjälteloppet för de som ville vara med redan på fredagen. Familjelägret fick en egen starttid och tillsammans tog sig deltagarna igenom banan med hinder över däck och stockar. Precis innan målgång skulle man ta sig förbi ett gatlopp, där ingen mindre än slalomikonen Anja Pärson var en av gladiatorerna.

I den strålande majsolen fick alla deltagare ta emot en medalj vid scenen efter målgång.

Efter lördagens inledande zumbapass fick familjelägrets deltagare bland annat gå runt mellan stationer för att prova på boxning, cheerleading och klättring. Den som inte ville prova kunde vara med och titta på.

– Är man tveksam till att till exempel prova att klättra på en klättervägg kan man alltid titta på och heja på de andra. Det känns viktigt att uppmuntra den delen av idrott också, den gemenskapen, säger Susanne Pettersson, projektmedarbetare i Tillsammans.

Under familjelägret var det flera som kände varandra sedan förra lägret i Östersund, så det blev kära återseenden för både föräldrar och ungdomar.

– Det är precis det som är ett av målen med det här projektet. Samtidigt som barnen idrottar och provar på olika aktiviteter tillsammans kan föräldrarna mötas och utbyta erfarenheter. Vi har förstått att flera föräldrar håller kontakt efter lägret, och det är verkligen jättekul, säger Tillsammans projektledare Johanna Oskarsson.

Svenska Postkodlotteriets Stiftelse var på plats

Tillsammansprojektets familjeläger är möjliga tack vare stöd från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse. På plats i Umeå var stiftelsens projektledare Robert Brodén, och han tog på sig en lägertröja och var en del av alla deltagare på lägret.

– Jag hade en kanondag, allt var jättebra. Zumban var perfekt uppvärmning för en händelserik dag och hinderloppet var riktigt utmanande och spännande. Jag tar med mig gemenskapen och glädjen vi hade hela dagen, säger Robert Brodén efter helgen.

Nästa familjeläger blir i Malmö till hösten och då som en del av familjeprogrammet under Special Olympics Sverige. Gör en intresseanmälan redan idag! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gör Tillsammansprojektet?

>> Läs mer om Tillsammansprojektets arbete för att få fler barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning in i idrotten. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2024-06-11

Senast uppdaterad: 2024-06-18