Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp gul

PARALYMPISK UTVECKLING I URVAL

 • juli 1952

  Stoke Mandeville Games

  1952 arrangeras det första International Stoke Mandeville Games, föregångaren till vad som så småningom ska komma att utvecklas till Paralympics.

  Läs mer
 • september 1960

  Första officiella Paralympics

  Det första officiella Paralympics arrangeras i Rom. 400 aktiva från 23 nationer deltar. Efter detta arrangeras tävlingen med fyra års intervall.

  Läs mer
 • november 1968

  Första svenska medaljerna

  De första svenska medaljerna bärgas under sommarspelen i Tel Aviv. Det blir 1 svenskt guld, 6 silver och 4 brons.

  Läs mer
 • februari 1976

  Fler får möjlighet att tävla

  Spelen öppnar för fler skadeklasser än tidigare, då enbart rullstolsburna fått delta. Samma år arrangeras vinter-Paralympics för första gången, i Örnsköldsvik. Kjell Hörnblad bär den svenska fanan. Sverige tar 6 guld, 6 silver och 7 brons.

  Läs mer
 • oktober 1988

  På samma ort som OS

  Paralympics arrangeras i Seoul, för första gången på samma ort och med samma faciliteter som de Olympiska Spelen.

  Läs mer
 • september 1989

  Internationella Paralympiska Kommittén grundas

  Tidigare hade flera paraplyorganisationer samverkat för att driva rörelsen framåt. Den 22 september 1989 grundas International Paralympic Committee (IPC) i Düsseldorf och tar huvudansvaret.

  Läs mer
 • mars 1992

  På samma ort som OS även på vintern

  1992 är året då Paralympics för första gången arrangeras på samma plats som OS även vid ett vinterspel, först ut som arrangörsort stod Albertville.

  Läs mer
 • mars 1994

  Paralympiska spel vartannat år

  Sommar- och vinterparalympics hade fram till spelen i Albertville arrangerats med fyraårsintervaller och då på samma år. Från och med nu alternerar de likt OS och det blir därmed paralympiska spel vartannat år.

  Läs mer
 • juni 2001

  Avtal mellan IPC och IOK

  Sommarspelen för OS och Paralympics har visserligen gått på samma ort sen 1988 – och vinterspelen sen 1992 – men nu avtalar IPC och IOK om att Paralympics och OS ska arrangeras på samma ort.

  Läs mer
 • september 2004

  Dagliga tv-sändningar

  Paralympics 2004 i Aten är de första spelen med dagliga TV-sändningar. Det paralympiska mottot ”spirit in motion” och den paralympiska symbolen bestående av tre Agitos används för första gången.

  Läs mer
 • mars 2018

  Långt samarbetsavtal mellan IPC och IOK

  1988 i Seoul var första gången som de paralympiska spelen och de olympiska spelen arrangerades på samma plats. 30 år senare, i samma land, skrivs ett historiskt långt samarbetsavtal mellan Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) och Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Avtalet sträcker sig till 2032.

  Läs mer