Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Cecilia Par, rullstolsrugby och parahandboll

Bild på Cecilia som spelar rullstolsrugby. Citatet "Det visade sig vara väldigt roligt med lagidrott"

Namn: Cecilia Par
Ålder: 26
Bor: Göteborg
Idrott: Rullstolsrugby (och parahandboll)

Hur ser din idrottserfarenhet ut innan ditt deltagande på Start Your Impossible Camp?

– Jag hade aldrig hållit på med någon organiserad idrott innan Start Your Impossible Camp. Innan min sjukdom bröt ut höll jag på en del med löpning och tyckte väldigt mycket om att springa lopp av olika slag. Jag var fast övertygad om att jag inte är en person som passar för eller gillar lagidrott och att jag bara tyckte om att träna själv. När jag började använda rullstol var det naturliga därmed att fortsätta på liknande sätt, det vill säga, jag tränade genom att rulla långt och körde olika lopp.

Hur hittade du till Start Your Impossible Camp?

– Om jag minns rätt dök det upp en annons på Facebook eller liknade.

Vad var det som gjorde att du valde att anmäla dig?

– Första gången var det främst för att jag var nyfiken på att testa badminton i rullstol. Jag var inte alls inställd på att jag skulle fastna för någon idrott, men tyckte det var lyxigt och roligt att få möjligheten att testa på olika saker i ett sammanhang där det var okej att vara 100% nybörjare. Kände mig också ganska ensam i mitt ”nya liv med rullstol” och såg fram emot att träffa folk i lite liknande situation. Året efter anmälde jag mig igen eftersom jag helt enkelt hade haft så otroligt roligt året innan. Då hade jag redan börjat i handboll och hade mycket annat för mig så upplevde att jag inte hade tid att börja med en till idrott, men ville ändå ta tillfället i akt att testa på saker jag inte testat året innan.

Har du börjat med någon idrott tack vare ditt deltagande?

– Efter första gången började jag med parahandboll. Efter andra gången började jag i rullstolsrugby, vilket jag i nuläget tycker är roligast och fokuserar på, vilket gjort att jag lagt handbollen lite åt sidan.

Vad var det som gjorde att du fastnade för just den idrotten?

– Det visade sig att jag tyckte att det var väldigt roligt med lagidrott. Jag tyckte tydligen också att det var roligt med bollsport. Därför började jag i handboll. När jag senare testade rugby också upplevde jag dock att rugbyn hade mycket (som jag uppskattar) som handbollen inte har. Jag gillar att det händer så mycket, att det är så snabbt spel och att det verkligen är en så tydlig kombination mellan fysisk styrka och strategi.

Har du börjat att tävla och när var i så fall din första tävling?

– Jag har varit med i några enstaka tävlingar med rugbyn, första gången november 2022.

Vad betyder idrotten för dig?

– Mycket! Särskilt rugbyn har gett mig ett nytt intresse som verkligen ger mig så mycket. Det har även bidragit till att jag får mer regelbunden och varierad fysisk aktivitet. Utöver det har jag även fått ett nytt socialt sammanhang som bidragit till att jag lärt känna/fått träffa så många nya härliga människor! Sammantaget innebär idrotten även för mig en ”paus” från resten av livet och allt vad det innebär, vilket känns särskilt viktigt när livet är tufft.

Skulle du rekommendera andra att anmäla sig?

– Ja, absolut! Det är kul, man träffar härligt folk och det är stor sannolikhet att man hittar något nytt roligt att fylla sitt liv med.