Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Rullstolsbasket

Rullstolsbasket uppfanns 1946 av amerikaner som var krigsskadade från andra världskriget, och idrotten har varit med i alla paralympiska spel sen 1960.

I Sverige började man spela rullstolsbasket 1956 och idrotten låg under dåvarande Svenska Handikappförbundets organisation fram till 1994, då den blev en del av Svenska Basketbollförbundet.

Det första svenska landslaget bildades år 1970 inför Paralympics 1972 i München.

Spelet

Rullstolsbasket spelas i stort sätt likadant som stående basket, men med vissa undantag. De flesta undantag gäller stolen och stolens utrustning.

Spelet går ut på att sätta bollen i motståndarens korg som hänger 3,05 meter ovanför golvet. Det är fem spelare på planen i varje lag och varje spelare är klassificerad i en klass från 1 till 4,5. Ju högre nummer desto lägre grad av nedsättning. Varje lag får ha totalt 14 poäng på planen samtidigt.


Spelare måste kasta eller studsa bollen efter varje två-tag på hjulen.

Spelmål innanför trepoängslinjen är värda två poäng och för alla skott utanför trepoängslinjen resulterar i tre poäng. Sätter man ett frikast efter dömd foul resulterar det i 1 poäng.

En match spelas 4×10 minuter. Om det är lika efter full tid spelas femminutersperioder.

Planen är 28m lång och 15 meter bred.
Korgen är 45cm i diameter, 3 meter 5 cm över mark.

Stolen

Stolen är lätt i vikt och lätt att manövrera. Den består av ett eller två små hjul fram och två stora bak på vardera sida som är lätt utåtvinklade för att få bättre balans och stabilitet. Spelare är fastbundna till sin stol så att stolen vid varje liten rörelse agerar med spelaren.