Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Goalball

Goalball uppfanns 1946 i Österrike i ett försök att stödja och rehabilitera krigsveteraner som förlorat synen efter andra världskriget. 1976 presenterades goalball för världen vid Paralympics i Toronto och har sedan dess gjort stora framsteg och utövas idag i över 100 länder.

Sporten kom till Sverige 1980 då Norma Svensson och Rolf Grundits startade upp goalballträning i förreningen ISSFO. 1991 genomfördes det första svenska mästerskapet och sen dess har Sverige gjort flertal stora framsteg i internationella mästerskap.

Vad är goalball?

Goalball är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn. Den spelas på en plan lika stor som en volleybollplan (18 x 9meter). Alla spelare bär ögonbindel för att det ska bli så lika villkor som möjligt, oavsett vilken grad av synnedsättning spelarna har. Detta möjliggör att även fullt seende kan delta och spela på samma villkor som de med ingen syn alls. Seende spelare får dock inte delta på Paralympics.

Spelet går ut på att kasta eller studsa bollen längs med marken och få den att passera motståndarlagets försvar och gå in i mål.

Samtliga spelare på plan agerar försvar och anfall, då spelet böljar fram och tillbaka när bollen skiftar sida efter varje skott. Bollen innehåller en pingla som låter när spelarna skjuter bollen, och det försvarande laget kan då orientera sig med hjälp av hörseln och försöka stoppa bollen.

 

Spelregler

Ett lag i goalball består av sex spelare: tre på plan och tre avbytare. Under en match har man tillgång till tre byten och tre timeouter.

Spelarna befinner sig hela tiden på sin egen planhalva för att därifrån skjuta bollen mot det försvarande laget och sedan själva agera försvar.

Målet är hela planens kortsida, 9 meter brett och 1,5 meter högt. Goalball kräver ett bra lagsamarbete för att kunna försvara hela målet.

Planen har ett flertal upphöjda linjer för att ge spelarna möjlighet att navigera och orientera sig med hjälp av känseln.

Spelarna skjuter bollen med handen längst med golvet, det finns regler som styr vart bollen måste först nudda golvet för att ge de försvarande en chans att hinna höra bollen innan den går i mål på andra sidan.

TÄVLING

GULD

SILVER

BRONS

VM Colorado Springs, USA 1994

 

 

1

VM Madrid, Spanien 1998

 

1

 

Paralympics Sydney, Australien 2000

 

 

1

VM Rio de Janeiro, Brasilien 2002

1

 

 

Paralympics Aten, Grekland 2004

 

1

 

VM Spartanburg, USA 2006

 

1

 

Paralympics Beijing, Kina 2008

 

 

1

VM Sheffield, England 2010

 

 

1