Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Toronto 1976

Toronto 1976

4 – 12 augusti 1976

För första gången öppnade Paralympics upp för fler grupper än idrottare i rullstol. I Toronto tävlafr också idrottare med synnedsättning och amputerade idrottare.

Flera nationer valde att bojkotta spelen i Toronto när det stod klart att Sydafrika (med sin apartheidregim) tilläts delta. Men det blev ändå 40 länder och 1 657 deltagare i 13 idrotter. Den svenska truppen bestod av 69 aktiva, 56 män och 13 kvinnor. De idrotter som var nya på programmet var goalball, skytte och stående volleyboll.

1976 i Toronto var också första spelen där specialgjorda racingstolar användes, vilket gav avtryck på tiderna på friidrottsbanorna. Amerikanen David Kiley satte nya världsrekord på såväl 100 som 800 och 1 500 meter. Flera nya distanser kom också till på friidrottsbanorna.

Protest leder till svenska medaljer

Allt var inte frid och fröjd på friidrottsarenan. När höjdhoppet för idrottare med synnedsättning skulle genomföras lämnade de nordiska länderna in en protest. I reglerna som hade beslutats 1974 stod det att tävlingarna skulle genomföras utan ansats, men det beslutet hade inte nått fram till tävlingsarrangörerna. Höjdhoppstävlingen genomfördes först med ansats och utan nordiska deltagare, men protesten gick igenom och tävlingarna fick göras om. Det slutade med en svensk seger efter att Christer Gillfors hoppade 1,48. Christer tog även silver i längdhopp.

Den svenska friidrottstruppen var framgångsrik och tog totalt åtta guld, sex silver och nio brons. Ebbe Berglund blev dubbel guldmedaljör när han vann både spjut och spjut (precision).

Simning var en annan idrott där svenskarna var framgångsrika, och med 41 medaljer blev Sverige sjätte bästa nation. Frank Skaret var en av dem som bidrog till framgångarna med tre guld. Likaså Tore Nilsson som tog totalt fem medaljer varav två guld.

Tyngdlyftaren Benny Nilsson satte nytt världsrekord i fjädervikt när han lyfte 180 kg inför en jublande publik. När rekordet och segern stod klar slängde Benny sitt bälte till publiken.

Den svenska truppen tog totalt 73 medaljer (22 guld, 27 silver och 24 brons). USA blev bästa nation i överlägsen klass med totalt 155 medaljer, 71 fler än tvåan Holland. Trea blev Israel.

Minnesvärda stunder och TV-historia

Det fanns också andra prestationer som stack ut i mängden. 18-årige kanadensaren Arnie Bolt, enbensamputerad, tog nästan två meter i höjdhoppet på en regntung hoppbana. Han vann på 1,86 och tog sedan guld i längdhopp med 2,96 meter. De prestationerna gav honom titeln Spelen bästa idrottare.

1976 i Toronto var första gången som Paralympics täcktes av televisionen. De dagliga sändningarna sågs av 600 000 tittare i södra Ontario och det blev ett betydelsefullt genombrott för den paralympiska rörelsen.