Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Beijing 2022

Beijing 2022

4 – 13 mars 2022.

Paralympics i Beijing var det 13:e vinterspelen och Sverige lämnade Kina med två guld, två silver och tre brons. I och med det blev spelen Sveriges bästa vinterspel på 20 år.

De svenska framgångarna

Truppen till Beijing presenterades som "liten men medaljstark" och Sveriges Paralympiska Kommitté menade att två medaljer var målet man ställde sig bakom.
Medaljstark visade sig vara helt rätt ord. Redan på spelets tredje dag hade målet på två medaljer nåtts och när Paralympics avslutades hade Sverige två guld, två silver och tre brons.

Ebba Årsjö tog totalt tre medaljer i sitt första paralympiska spel: två guld och ett brons. Guldet i kombination var det första guldet i ett vinterspel på åtta år, och det första alpina guldet på 28 år.

När Zebastian Modin, tillsammans med guide Emil Jönsson Haag, körde hem två brons och ett silver i längd blev 27-åringen Sveriges främsta vinterparalympier med sina åtta paralympiska medaljer.

Lag Pettersson-Dahl (rullstolscurling) avslutade medaljskörden när de, som första svenska lag, tog sig hela vägen till final i Paralympics. Där tog de ett historiskt silver.

Prestationerna i backen, i spåren och på isen resulterade i Sveriges bästa vinterparalympiska spel sedan Salt Lake City 2002. En atlet i den svenska truppen var med både 2002 och 2022 – Ronny Persson. Då tog han medaljer i alpint och 20 år senare tog han karriärens tredje paralympiska silver (rullstolscurling) i sitt fjärde spel som aktiv.

Ryssland och Belarus stängs ute

Bara åtta dagar innan invigningen överskuggades spelen av Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina.

Det var länge osäkert om Ukrainas lag skulle kunna att delta på spelen i Beijing, men till slut kom beskedet att en trupp bestående av 20 aktiva och nio guider skulle resa till Beijing för att delta i spelen.

På plats i Kina fanns redan de ryska och belarusiska trupperna och ett första besked från Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) sa att ryska och belarusiska idrottare skulle få tävla under neutral flagg, något som väckte starka känslor. Bland annat gick Sverige tillsammans med de nordiska ländernas paralympiska kommittéer ut med en gemensam skrivelse till IPC. I skrivelsen fördömde man de ryska attackerna och uttryckte sin sympati och solidaritet med det ukrainska folket. Vidare rekommenderade man starkt att IPC skulle överväga att utesluta Rysslands Paralympiska Kommitté och Belarus Paralympiska Kommitté från att delta i spelen samt att säkerställa att den ukrainska truppen kommer att ges möjlighet att delta.
– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt. Tillsammans med våra nordiska grannländer blir vi starkare, sa Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin.

Dagen innan invigningen kom nya besked från Internationella Paralympiska Kommittén (IPC). Ryssar och belarusier fick inte längre delta i årets spel.

IPC-presidenten Andrew Parsons kom med ett tydligt budskap i sitt tal under öppningscermonin:
– Internationella Paralympiska Kommittén är förfärad över vad som sker just nu och vill sprida ett budskap om fred. Det är tid för dialog, inte krig och hat, sa Parsons som fördömde Rysslands brytande av den olympiska vapenvilan.
–I IPC strävar vi efter en bättre, mer inspirerande och inkluderande värld. Fri från diskriminering, fri från hat, fri från ignorans och fri från konflikter.

Parsons avslutade sitt tal med att ropa ”Fred!”

Ukrainas styrkebesked

De ukrainska paralympierna imponerade stort direkt på spelens första dag och tog en storslam i skidskyttesprinten för herrar med synnedsättning. Vitaliy Lukyanenko tog guldet före landsmännen Oleksandr Kazik och Dmytro Suiarko.

Det var inte de enda medaljerna som Ukraina säkrade i skidskyttet. I herrarnas stående sprint tog Hryhorij Vovchynskij hem guldet och Oksana Sjysjkova knep den ädlaste valören i klassen för damer med synnedsättning. Ukraina fortsatte att imponera och landet gjorde sitt bästa vinterparalympics någonsin när man körde hem 29 medaljer, varav elva guld, i längd och skidskytte.

Överlägsna vinnare av medaljligan blev hemmanationen Kina. Landet tog hela 18 guld, 20 silver och 23 brons. Näst bästa nation blev Ukraina, som trots tuffa förutsättningar, vann 11 guld, 10 silver och 8 brons.

 

Svenska medaljer

Guld

Silver

Brons

Ebba Årsjö, alpint.

Slalom (damer stående klass) Alpin kombination (damernas stående klass)

 

Störtlopp (damernas stående klass)

Zebastian Modin, längd.

 

12.5 km fri stil (synnedsatta).

20km klassisk stil (synnedsatta) Sprint fri stil (synnedsatta)

Rullstolscurling, lag Pettersson-Dahl

 

Lag Pettersson-Dahl