Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Tel aviv 1968

Tel Aviv 1968

4 – 13 november 1968

Till de tredje paralympiska spelen utökades både antalet idrotter och antalet klasser, och därmed växte spelen rejält. Mer än dubbelt så många aktiva deltog här jämfört med i Tokyo fyra år tidigare. 750 aktiva från 29 länder deltog.

Tävlingsprogrammet utökades med lawn balls, rullstolsbasket för damer införs och bland friidrottsgrenarna införs 100 meter på bana.

Inför spelen genomfördes också förändringar i klassificeringen för friidrott, rullstolsbasket och simning.

Under spelen sattes 20 världs- och paralympiska rekord.

Några idrottare stack ut i mängden. En av dem var den 25-årige italienaren Robert Marson. I spelen i Tokyo tog han två guld på friidrottsarenan ochfFyra år senare hade han breddat sig och ställde upp i fäktning och simning utöver friidrotten. Han tog totalt hem tio guldmedaljer i Tel Aviv och utsågs till spelens mest framstående idrottare.

USA vann medaljligan före Storbritannien. Värdnationen Israel slutade trea.

Spelen i Tel Aviv blev historiskt för Sverige som tog sin första paralympiska guldmedalj.

Värdstaden hoppade av — Israel ryckte in

1968 bröts traditionen att Paralympics avgjordes på samma plats som OS. Det var meningen att Mexiko City, som arrangerade OS, också skulle svara för Paralympics. Men två år innan spelen hoppade värdstaden av. Det var fortfarande Stoke Mandeville Games som stod bakom spelen och viljan att hålla de internationella tävlingarna igång var stor. När Israel erbjöd sig att stå som värd hamnade spelen i Tel Aviv. För Israel var det en markering av statens 20-åriga självständighet.

Historiskt svenskt spel

Totalt tog den svenska truppen 11 medaljer (1 guld, 6 silver och 4 brons) och slutade på sjuttonde plats i medaljligan.

Ulla Lindström tog det första svenska paralympiska guldet när hon vann damernas final i bordtennis i klass C. Allan Nilsson kompletterade med ett silver i herrarnas klass A2.

Simmaren Margareta Tufvesson gjorde sitt första paralympiska spel och det blev en medaljkantad debut. Hon tog silver på 50 meter bröstsim och brons på 3×25 meter medley. Det blev även en femteplats på 50 meter ryggsim.

Mats Edén, Tommy Söderberg och Bengt Olofsson utökade den svenska simtruppens medaljskörd med ett silver och tre brons. Bågskyttarna Anna-Brita Rådsäter och Olga Jonsson tog båda silver.

I tyngdlyftning tog Benny Nilsson silver i fjädervikt i sin paralympiska debut.

Svenska medaljer

Guld

Silver

Brons

Anna-Brita Rådsäter, bågskytte.

 

Öppna FITA round

 

Olga Jonsson, bågskytte.

 

Öppna S:t Nicholas round

 

Bengt Olofson, simning.

 

 

50m ryggsim

Mats Eden, simning.

 

 

50m bröstsim

Tommy Söderberg, simning.

 

50m bröstsim

 

Margareta Tufvesson, simning.

 

50m bröstsim

3x25 medley

Benny Nilsson, tyngdlyftning.

 

Fjädervikt