Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Rio 2016

Rio 2016

8 – 17 september 2016

Sverige reste med en trupp på 58 paralympier till spelen i Rio de Janeiro.

De svenska atleterna tävlade i bordtennis, boccia, bågskytte, cykel, dressyr, friidrott, goalball, judo, kanot, sportskytte, simning, sportskytte, rullstolsrugby, rullstolstennis, segling och triathlon.

2016 utökades sommarspelen med två nya idrotter: kanot och triathlon. Shahrzad Kiavash (triathlon) och Helene Ripa (kanot) var de atleter som representerade Sverige i dessa grenar.

Under invigningen på Maracanãstadion var Maja Reichard fanbärare, och på avslutningsceremonin var det den 17-åriga debutanten Fia Fjelddahl som bar fanan.

Sveriges drottning under spelen blev utan tvekan Maja Reichard, som tog hela fyra medaljer i Rio de Janeiro. Två silver, ett på 50 meter fritt och ett på 200 meter medley och två brons, ett på 100 meter bröstsim och ett på 100 meter ryggsim. På bilden poserar hon med ett av sina två silver.

Karl Forsman blev Sveriges enda guldmedaljör i Brasilien då han i överlägsen stil kunde simma hem ett guld på 100 meter bröstsim. På bilden skriker Forsman ut segervrålet efter prisceremonin.


MEDALJÖRER

GULD

SILVER

BRONS

Karl Forsman

100 m. bröstsim

 

 

Maja Reichard

 

50 m. fritt

 

Maja Reichard

 

200 m. medley

 

Maja Reichard

 

 

100 m. bröstsim

Maja Reichard

 

 

100 m. ryggsim

Louise Etzner Jakobsson

 

 

Dressyr

Louise Etzner Jakobsson

 

 

Dressyr kür

Joackim Norberg

 

 

25 m. pistol

Emil Andersson och Linus Karlsson

 

Bordtennis


Anna-Carin Ahlqvist

 

 

Bordtennis

Totalt

1

3

6