Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Anhem 1980

Arnhem 1980

21 juni – 5 juli 1980

Sommarspelen växte stadigt och i Arnhem närmade man sig 2 000 aktiva från 43 länder. Den svenska truppen gjorde sina bästa spel hittills och slutade som sjunde bästa nation med 91 medaljer, varav 31 guld. Mer än hälften av den svenska medaljskörden togs i simbassängen.

Både antalet idrotter och grupper av funktionsnedsättningar hade utökats till spelen i Arnhem. Idrottare med CP-skada var en ny grupp som tillkommit till de redan existerande idrottare med ryggmärgsskada, idrottare med amputering, idrottare med synnedsättning och Les Autres (de övriga). Sittande volleyboll kom in på programmet och sommarparalympics hade nu 13 tävlingsidrotter.

Vid den här tiden hade de fyra stora skadegrupperna sina egna internationella idrottsorganisationer och de var alla delaktiga i spelen för första gången. Paralympics i Arnhem blev också startskottet för att bilda en internationell samarbetskommitté, International Co-coordinating Committee Sports for the Disabled in the World, där alla organisationer var representerade. Så småningom ledde arbetet fram till bildandet av Internationella Paralympiska Kommittén (IPC).

De svenska bedrifterna

Sverige tog sig till den första finalen i sittande volleyboll, men förlorade mot värdnationen Holland och fick nöja sig med ett silver.

Spelens första svenska medalj kom på friidrottsarenan där Gösta Karlsson efter en jämn och spännande final i kulstötning tog hem guldet med en stöt på 13,26 meter. I finalen slogs det paralympiska rekordet hela sex gånger. Gösta tog sedan också ett silver i diskus.

Simmaren Annelie Ahrenstrand var den mest framgångsrika svenskan med totalt fem guld i bassängen. Samma år utsågs hon till Årets idrottskvinna av Aftonbladet och Riksidrottsförbundet.

I skytte gjorde en 15-årig Jonas Jacobsson debut och inledde en lång och makalös karriär. I Arnhem tog han sitt första paralympiska guld, och totalt blev det sjutton guldmedaljer under karriären som spände över fyra decennier och tio Paralympics.

Tyngdlyftarna fortsatte att imponera. Bengt ”Fimpen” Lindberg satte världsrekord på 250 kg i bänkpress. "Fimpen", som inledde sin paralympiska karriär i Heidelberg med en fjärdeplats och följde upp med ett silver i Toronto, tog nu sitt första paralympiska guld. Benny Nilsson försvarade sitt guld från Toronto och blev nu dubbel paralympisk mästare. Arne Karlsson och Stig Söderberg svarade också för guldlyft. Den sju man starka truppen tog tillsammans fyra guld och två silver och blev spelens bästa nation i denna gren.

Internationella prestationer

Den idrottare som tog flest medaljer är Västtysklands C Swanepoel. Hon tävlade i tre idrotter och tog två silver i friidrottens kastgrenar och fem guld i simning. I lawn ball, som var hennes tredje idrott, blev det också guld i singelspelet. Hon lämnade Arnhem med 8 medaljer.

Nya Zealands Neroli Fairhall vann damernas bågskytte och togs senare ut till OS i Los Angeles 1984, där hon slutade på plats 35 av 56 tävlande.

Kanadas Arnie Boldt fick sitt stora genombrott i spelen i Toronto 1976, där han vann höjdhoppet på 1,86 meter, och i Arnhem fyra år senare hade han utvecklats ytterligare och vann på 1,96 meter som också var nytt världsrekord.

I Arnhem dök även den första paralympiska maskoten upp. Ett tv-bolag utlyste en tävling och det vinnande bidraget blev en ekorre.

SVENSKA MEDALJER

GULD

SILVER

BRONS

 

31

36

24