Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
PyeongChang 2018

Text

PyeongChang 2018

9 – 18 mars 2018

Paralympics PyeongChang, Sydkorea, var det tolfte officiella vinterspelet med sex olika idrotter på programmet och totalt 80 medaljceremonier.

Snowboard stod som egen idrott efter att 2014 i Sotji varit inkluderad i det alpina programmet. De övriga fem idrotterna på programmet i PyeongChang var alpin skidåkning, längdskidåkning, skidskytte, rullstolscurling och paraishockey.

Stort intresse för spelen

Under spelen slogs flera historiska rekord. Bland annat var biljettförsäljningen och publiktrycket bättre än någonsin. Dessutom var mediebevakningen av spelen större än i något annat vinterspel tidigare.

Svenskt silver och nära guld

Zebastian Modin var Sveriges stora stjärna under spelen och bärgade Sveriges enda medalj, silver i sprinten. Han var dock otroligt nära att vinna guld i sitt avslutande lopp, 10 km klassisk åkning. Men med cirka fyra kilometer kvar kraschade han otäckt in i en bergsvägg.

Den förre alpinstjärnan Ronny Persson, som nu tävlar i curling, fick den stora äran att vara fanbärare under invigningen. Under avslutningen var det Zebastian Modin, tillsammans med guiden Johannes Andersson, som bar den svenska fanan.

Debutanten, Aaron Lindström, gjorde ett bra Paralympics och jublar här efter sitt andra åk i slalomen som tog honom hela vägen till en sjundeplats.

Kronprinsessan Victoria fick den stora äran att uppleva Zebastian Modins medaljlopp på plats. Lyckan gick inte att ta miste på.

MEDALJÖRER

GULD

SILVER

BRONS

Zebastian Modin

 

Längdskidor, sprint

 

Upplev Paralympics 2018 igen:

Gruppbild