$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Atlanta 1996

16 – 25 augusti 1996

På sommarspelen i Atlanta, USA, tog den svenska truppen 37 medaljer: 12 guld, 14 silver och 11 brons. Med det placerade man sig på plats 13 i medaljligan, som vanns av hemmanationen USA före Australien och Tyskland.

På spelen i Atlanda får idrottare med intellektuell funktionsnedsättning för första gången tävla på Paralympics. Spelen fortsätter att växa och utvecklas och på de här spelen deltog 3 259 aktiva från 104 länder. Totalt innehöll spelen i Atlanta 19 idrotter varav två var uppvisningsidrotter.

Stort intresse

Invigning bjöd bland annat på 5 000 gospelsångare och förstås en färgsprakande parad med aktiva och ledare från de 104 nationstrupperna. För första gången var det mer än tävlingar på programmet. Fyra dagar innan invigningen hölls den tredje paralympiska kongressen med fokus på ekonomiskt och politiskt inflytande för personer med funktionsnedsättning men också globala idrottsfrågor.

Mediabevakningen ökade och för första gången sände amerikansk tv från Paralympics. CBS sände fyra timmars sammandrag under helgen och två andra tv-bolag visade varsin timslång show med höjdpunkter från tävlingarna. De som är intresserade sökte dessutom själva information på webben och Paralympics sajt summerade i genomsnitt 120 000 träffar dagligen.

Svenska och internationella insatser

Sverige blev överlägset bästa nation i skyttet med 10 medaljer: fem guld, två silver och tre brons. Tvåan Sydkorea tog fyra medaljer. Debutanten Thomas Johansson bidrog starkt till de svenska framgångarna med tre guld.

Dressyr blev en officiell gren i Atlanta 1996 och Sarah Ryd tar den första svenska medaljen i grenen, ett brons.

För tyngdlyftning, där Sverige skördat många vinster under årens lopp, blev det dessvärre medaljlöst i Atlanta. Bengt ”Fimpen” Lindberg gjorde sitt sjätte och sista Paralympics och avslutade med en femteplats och en show som fick publikens jubel.

De svenska simmarna tog elva medaljer och blir fjortonde bästa nation. Petter Edström stod själv för fem av medaljerna, 2 guld, 1 silver och 2 brons.

En ny framgångsrik generation bordtennisspelare klev fram och såg till att Sverige blev sjätte bästa nation med två guld, tre silver och ett brons. Debutanten Magnus Andrée tar guld i singelspelet och är med och spelar hem ett silver i lagspelet.