Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Inssbruck 1988

Innsbruck 1988

18 – 25 januari 1988

Vinterspelen 1988 var tänkta att hållas på OS-orten Calgary men det blev problem för organisatörerna och därför hamnade Paralympics återigen i Innsbruck.

Fyra idrotter stod på programmet och en nyhet var att sitski-grenar officiellt kommit med i både alpint och längdskidor. Skidskytte fanns med, men skulle bli en officiell gren först i Albertville fyra år senare.

På spelen i Innsbruck tävlade 377 aktiva från 22 länder. 300 män och 77 kvinnor.

Norge blev överlägset bästa nation med total 60 medaljer, varav 25 guld. En av de norska idrottare som stack ut var Knut Lundström som tog hem fyra guld i olika distanser i ispigging. Han var också framgångsrik i längdspåret där han bidrog till Norges guld i stafetten över 3×2,5 km och vann även 10 km. Det gjorde honom till den enskilt bäste idrottaren under spelen.

Svenska prestationer

Sverige klarade inte av att försvara sin sjätteplats i medaljligan från spelen fyra år tidigare, trots att truppen tog fler medaljer. Men färre guld gjorde att Sverige blev nionde bästa nation med 15 medaljer: 3 guld, 7 silver och 5 brons.

De tre gulden togs i tre olika grenar – alpint, skidskytte och längd.
I skidskytte vann Per-Erik Larsson och tillsammans med bronsmedaljören Rune Karlsson såg han till att Sverige blev näst bästa nation i grenen.

I alpint tog Lars Lundström en medalj av varje valör: guld i slalom, silver i storslalom och brons i störtlopp. Längdåkaren Åke Pettersson har samma facit med guld på 30 km, silver i stafetten över 10 km och brons på 15 km. Det gjorde dem till de mest framgångsrika idrottarna i den svenska truppen.

Max Stålnacke som också ingick i silverlaget i stafetten tog ytterligare två andraplatser – 30 km och 15 km.

Gunilla Åhren som tog storslam fyra år tidigare åkte den här gången hem med ett silver i slalom och ett brons i störtlopp.

Sveriges Drottning Silvia besökte Paralympics i Innsbruck och befäste kopplingen mellan parasporten och den kungliga familjen som funnits sedan 1976, då Kung Carl XVI Gustaf var beskyddare av de första paralympiska vinterspelen i Örnsköldsvik.

MEDALJÖRER

GULD

SILVER

BRONS

Lars Lundström, alpint

Slalom

Storslalom

Störtlopp

Mats Linder, alpint

 

Störtlopp, storslalom

 

Gunilla Åhren, alpint

 

Slalom

Störtlopp

Per-Erik Larsson, skidskytte

7,5 kilometer

 

 

Rune Karlsson

 

 

7,5 kilometer

Åke Pettersson, längd

30 kilometer

 

15 kilometer

Max Stålnacke, längd

15 kilomter

 

 

Herrar stafett

4x10 kilometer

 

 

Bertil Tegelkund

 

 

15 kilometer